Компанията-майка на Jaguar Land Rover Tata Group, индийската Tata Motors, инвестира £4 милиарда в изграждането на гигафабрика за батерии за електромобили във Великобритания. Проектът е подкрепен с £500 милиона и от правителството на Обединеното кралство, съобщават британските медии.

Индийската компания е определила мястото за новия завод да бъде в Съмърсет и според експертите фабриката ще даде огромен тласък за автомобилния сектор на Острова.

Снимка 613767

Източник: money.bg

Според плановете, ще бъдат разкрити около 9000 нови работни места, благодарение на които ще бъдат произвеждани 40 гигаватчаса (GWh) батерии годишно. Това ще помогне за осигуряването на жизненоважен източник на батерии.

Франция отваря първата "гигафабрика" за батерии на електромобили

Франция отваря първата "гигафабрика" за батерии на електромобили

Страната иска да се откъсне от зависимостта си от Китай

Новината идва малко след провала на проекта Britishvolt в Североизточна Англия, който постави бъдещето на автомобилната индустрия във Великобритания на карта.

Към днешна дата има още два големи проекта за огромни заводи за батерии в Обединеното кралство - завод за 38 GWh в Съндърланд, който е собственост на китайска корпорация и доставя за Nissan. Другият проект е в Дънди, където AMTE Power търси съоръжение, способно да произвежда над 8 милиона батерийни клетки годишно.

Индийската Tata потвърди, че е избрала Обединеното кралство пред конкурентен обект в Испания и че заводът ще доставя на голям брой производители.

"С тази стратегическа инвестиция Tata Group допълнително укрепва ангажимента си към Великобритания, наред с много други компании, работещи в сферата на технологиите и автомобилите" коментира пред местните медии премиерът на страната Риши Сунак.

Решението в полза на Обединеното кралство от страна на Tata ще осигури бъдещето на местните монтажни заводи на JLR и ще отбележи голям обрат за правителството, докато испанските власти продължават с опитите да привлекат нов потенциален инвеститор.

Гигафабрика: ElevenEs започва производството на батерийни клетки в Сърбия

Гигафабрика: Сръбска компания започва производството на батерийни клетки в страната

Фабриката се намира в град Суботица