Местните власти в американския щат Ню Джърси поискаха от Uber да плати общо $649 милиона заради неплатени данъци за своите шофьори. Според щатския департамент по труда компанията грешно е ги определила като независими контрактори, а не като служители, пише The New York Times.

Искането е отправено към Uber и дъщерното дружество Raiser. Одит показва, че двете дружества дължат $530 милиона за данъци между 2014 и 2018 г., както и още $119 милиона лихви.

Решението може да предизвика вълна в Съединените американски щати, както и на други места по света, на които Uber оперира.

Щатите и градовете в САЩ започват активно да правят проверки и да обмислят дейността на компаниите в т. нар. "гиг икономика", които разчитат на евтин труд. В Калифорния се обсъжда нов закон, който ще изиска работещите да бъдат квалифицирани като служители, което ще им позволи да получат основна социална защита, като минимална заплата и осигуровки при безработица. Подобни текстове набират скорост и в Ню Йорк, Орегн и Вашингтон.

Според оценки на индустрията, преквалифицирането на работещите като служители ще увеличи разходите на компании като Uber и Lyft с между 20 и 30 процента.

Самата Uber далеч не е в цветущо състояние. През третото тримесечие на годината Uber отчита нетна загуба от $1,2 милиарда - третата най-голяма в историята ѝ. Рекордът бе $5,2 милиарда загуба през второто тримесечие на тази година, но в този резултат бе включен и разход от $3,9 милиарда за компенсации с ценни книжа, обвързани с излизането на борсата през май.

Изключвайки лихви, данъци, обезценки и амортизации, загубата на Uber расте до $585 милиона, спрямо $458 милиона през същия период на миналата година. В понеделник акциите затвориха на $31,08, спад от около 8 процента спрямо върха от миналата седмица и с около 31 процента по-ниско от цената на IPO-то от $45. След затварянето на пазарите, оценката падна с още около 5 процента.

Вчера пък стана ясно, че в края на миналата седмица съоснователят и директор в Uber Technologies Травис Каланик е продал 20% от дела си в стартъпа.