Акциите на китайския производител на чипове SMIC се сринаха с почти 23% в Хонконг заради опасения, че компанията ще е следващата жертва в технологичната война между САЩ и Китай, предава CNN.

Медийни публикации посочват, че щатският Департамент по отбрана и други агенции обмислят да забранят износа Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC). Производителят може да бъде добавен в списъка с компании, за които Вашингтон смята, че подкопават американските интереси.

В момента се проверяват връзките между компанията и китайската армия, гласи материал на Reuters. Сривът на акциите на SMIC изтри 31 млрд. хонконгски долари ($4 млрд.) от пазарната ѝ капитализация.

Компаниите, включени в списъка, са изправени пред огромно затруднение да се сдобият с ключови технологии, тъй като американските компании не могат да правят бизнес с тях без нужния лиценз. Това се случи с Huawei.

SMIC заяви, че е в "шок" и отрече да има връзки с китайската армия.

Санкции срещу SMIC ще са поредния ход в технологичната битка между САЩ и Китай. През последните седмици президентът Тръмп заплаши да забрани популярните китайски приложения TikTok и WeChat в САЩ. Той нареди на ByteDance да продаде американския бизнес на TikTok - и дори заяви, че САЩ трябва да получат комисионна от сделката. Китай отговори с правила, които позволяват на страната да наложи вето на евентуално споразумение за продажба.

През май Вашингтон ограничи възможността на HiSilicon, която създава дизайна на чиповете на Huawei, да работи с тайванската TSMC, най-големият производител на полупроводници по поръчка. През миналия месец САЩ забрани достъпа на китайския гигант и до други производители. TSMC и SMIC, както повечето компании в сектора, разчитат на американска технология и оборудване. Санкции срещу SMIC ще подкопаят сериозно и амбициите на Китай, която иска да се превърне в лидер в областта на полупроводниците. Досега Пекин е вложил $200 млрд. в индустрията, засега без особен успех.

Huawei започва продажбата на телефони с HarmonyOS от 2021 г.

Huawei започва продажбата на телефони с HarmonyOS от 2021 г.

Собствената операционна система ще замени Android