Планира ли Марк Зукърбърг да влезе в политиката и да се кандидатира на следващите президентски избори в Щатите? Този въпрос обиколи американските медии, след като създателят на Facebook обяви тази седмица, че е наел Дейвид Плуф, който беше шеф на предизборния щаб на Барак Обама.

Той ще ръководи организацията на филантропската дейност на Зукърбърг. Тази новина се появи само няколко дни, след като ръководителят на социалната мрежа обяви, че през новата година планира да се срещне с хора от всеки един щат в САЩ.

"След бурната последна година целта ми е през тази да изляза и да говоря с повече хора за начина, по който те живеят, работят и мислят за своето бъдеще", написа Зукърбърг в пост, цитиран от CNN Money.

И ако това не е достатъчно за скептиците да повярват в плановете за политическа кариера, наскоро от Facebook потвърдиха, че той би могъл да работи в правителството за неопределено време, без това да навреди на ангажиментите му към компанията.

"Нормално това са ясни сигнали, че някой се подготвя за политическа кариера", смята Брадли Туск, който е консултант на компании в IT сферата. Все пак той посочва, че засега това е малко вероятно в случая със Зукърбърг, тъй като влизане в политиката би било стъпка надолу за лидерът на Facebook.

"Той има толкова власт и влияние благодарение на платформата и богатството си, че има много малко други позиции, които биха заслужили преместването му", казва експертът.