Нараяна Мурти е един от най-богатите индийци, а неговото състояние се оценява на 4.5 милиарда долара. Той е и тъст на новоизбрания британски премиер Риши Сунак, който е женен за дъщеря му Акшата Мурти. Самите Риши Сунак и Акшата Мурти притежават активи оценявани на 730 милиона британски паунда.

Нараяна Мурти е роден през 1946 година в югозападна Индия. Завършва висшето си образование в Националния институт по инженерство в Майсоре, Индия. Започва кариерата си като научен сътрудник в Индийския институт по мениджмънт в Ахмедабад, а в последствие става и главен системен програмист отново в същия институт.

Той основава компанията Infosys през 1981 година и е неин изпълнителен директор до 2002 г. и неин председател от 2002 г. до 2011 г. През 2013 е избран отново за изпълнителен председател.

Индийското издание Business Today описва случка, която самия Мурти разказва на технологичен фестивал в Бомбай през януари 2020 г.

Мурти пътува във влак от Ниш към България и разговоря с момиче, което единствено говори френски, той се забърква в неприятности и описва случката: "Говорехме за живота в България. Мисля, че момчето, което придружаваше момичето ни се разсърди поради някаква причина. За това той отиде и извика полицията".

Българските милиционери по това време вземат паспорта и багажа на Мурти и го свалят от влака. Той е задържан в малка стая с примитивна тоалетна, където прекарва 5 дни без храна.

"Надявах се, че ще отворят вратата на сутринта и ще донесат някаква закуска, защото бях гост в държавата, но нищо подобно не се случи. Загубих надежда, че ще ям нещо" - спомня си още Мурти.

Мурти прекарва 5 дни без храна, задържан в близост до сръбската граница, след което е екстрадиран с товарен влак.

На тръгване, полицаите се обърнали към Мурти: "Вижте, вие сте от приятелска страна, наречена Индия, така че ние ви пускаме да си отидете, но ще ви дадем паспорта ви, когато стигнете до Истанбул." Ако една страна се отнася с приятелите си така, помисли си Мурти, той ще не искам да съм част от комунистическа държава. "Това ме превърна от объркан левичар в решителен състрадателен капиталист", каза той.

Този инцидент тласка Мурти към предприемачеството. Той основава първата си компания наречена Softronics, фокусирана върху предоставянето на ИТ услуги на вътрешния пазар в град Пуне, но по-късно затваря, тъй като не вижда перспективи в нея.

През 1981 основава Infosys, компания предоставяща услуги в сферата на информационните технологии, бизнес консултации и аутсорсинг. Infosys има 16 милиарда долара приходи през 2021 г.

Малко преди да основе Infosys, през април 1980 г. се ражда дъщеря му Акшата, която през 2009 година се омъжва за настоящия премиер на Великобритания - Риши Сунак.

Милиардерската съпруга на Риши Сунак Акшата Мурти и връзките й с най-богатите хора в света

Милиардерската съпруга на новия британски премиер и връзките й с най-богатите хора в света

Семейният офис на 42-годишната Мурти сключва сделки с мощни играчи от глобалния бизнес