Акшата Мурти. Това име е добре познато във Великобритания, много преди да добие световна слава като съпругата на новия министър-председател на Обединеното кралство Риши Сунак. Истината е, че дамата с индийски произход е добре позната по цял свят, особено в средите на богатите. През последните години Мурти разви връзки с някои от най-богатите семейства в света чрез своята частна инвестиционна фирма Catamaran Ventures UK.

Къде живее свръхбогатата бизнесдама?

Макар че живее на Острова, Мурти е считана от британските данъчни власти за лице, което "не живее" в Обединеното кралство и следователно доходите ѝ в чужбина не се облагат с данъци. Този статут, напълно законен, беше "черна точка" ​в разгара на кризата на покупателната способност, подклаждайки вече отправяните към съпруга ѝ критики, защото Сунак проявяваше сериозно колебание да подпомогне британските домакинствата.

След като бе подложена на тежки критики критикувана заради милионите лири, спестени от данъци благодарение на този статут, съпругата на тогавашния министър на финансите на Великобритания веднага обяви, че доходите ѝ в чужбина вече ще се облагат в страната.

Ще извади ли Риши Сунак Великобритания от дълбоката рецесия, в която страната все повече затъва?

Ще извади ли Риши Сунак Великобритания от дълбоката рецесия, в която страната все повече затъва?

Новият министър-председател на Великобритания ще стъпи днес официално в длъжност

Неизвестни доскоро документи, цитирани от Bloomberg, показват, че семейният офис на Мурти е бил ранен поддръжник на dara5. Това е частна инвестиционна общност за "следващото поколение глобални лидери", съоснована през 2019 година от член на управляващата династия на Катар - фамилията Ал-Тани. Компанията Catamaran придобива и дял в The New Craftsmen - луксозно британско мебелно пространство, чиито акционери включват най-голямата дъщеря на Рупърт Мърдок - Пруденс, както и семейство Ал Таджир - емиратските собственици на хотел Park Tower в лондонския квартал Найтсбридж.

42-годишната Мърти, която е родена в Индия и все още е индийски гражданин, има нетно състояние от около $1,3 милиарда, благодарение на дела си в Infosys - софтуерният гигант, основан от баща й, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Акциите на базираната в Бангалор компания скочиха с повече от 2000%, откакто Мърти за първи път беше публично разкрит като акционер през 2001 година.

Catamaran Ventures е името на основната от семейството инвестиционна компания, базираан в Бангалор, която наема около 15 служители в Индия, контролиращи холдинги на стойност над $1 милиард, обхващащи електронни спортове, застраховане и участие в Space Exploration Technologies на Илон Мъск. Акшата Мурти описва Catamaran Ventures в LinkedIn като семеен бизнес, базиран в Лондон и Бангалор, който се фокусира предимно във Великобритания и работи с местни компании, които се нуждаят от капитал, опит в управлението и мрежови партньори. Тя е единственият директор и акционер на британския клон на дружеството.

Богатството на Мурти удря популярността на Риши Сунак

Когато през април тази година стана публична информацията, че Мурти се е радвала на данъчен статут на "неживеещ за постоняно в Обединеното кралство", съответно и неплащащ местни данъци върху доходите си от чужбина, увеличи още повече нейната популярност, въпреки разразилия се скандал. А когато бизнес дамата започна да си плаща, популярността й буквално достигна висини.

Акшата Мурти и Риши Сунак се запознават, докато учат в Станфордския университет през 2005 година. Те се женят през 2009 година и все още притежават имот в Калифорния - мезонет с изглед към океана.