Картата на световното население от милионери се прекроява отново. Китай е на първо място по емиграция на милионери, като страната ще напуснат над 15 000 богаташи още тази година. Очаква се Обединеното кралство също да отчете безпрецедентна загуба от 9 500 милионери през 2024 г. Това означава, че според прогнозите толкова милионери ще мигрират от страната. 

За трета поредна година ОАЕ пък изглежда ще заеме първо място като притегателна за богатство в света, с рекордните 6700 богати мигранти, които се очаква да се върнат в Емирствата до края на годината, със значително очаквани притоци на милионери от Обединеното кралство и Европа. Това се посочва в доклада за частното богатство на Henley за 2024 г., публикуван от консултантската фирма за международна миграция и инвестиции Henley & Partners. Проучването се фокусира върху хора с инвестиционно богатство от 1 милион щатски долара или повече, които се преместват, както и броят на емигриралите от дадена страна.

13 града, в които населението от милионери се увеличава най-бързо през последната година

13 града, в които населението от милионери се увеличава най-бързо през последната година

Има и два европейски града в класацията

Както споменахме, Китай отново е на път да стане най-големият губещ милионери в световен мащаб, с очаквана загуба от 15 200 милионери тази година (в сравнение с 13 800 през 2023 г.). Индия се спря на третото място богатството си, точно след Обединеното кралство с едва 4300 милионери, които се очаква да напуснат страната през 2024 г. (в сравнение с 5100 миналата година).

Цунамито от милионери, избягали от Русия след избухването на войната в Украйна, изглежда намалява, като само 1000 се очаква да се преместят тази година ( в сравнение с 8500 през 2022 г. и 2800 през 2023 г.).

Като цяло 128 000 милионери се очаква да се преместят по целия свят тази година, засенчвайки предишния рекорд от 120 000, поставен през 2023 г. В много отношения тази голяма миграция е водещ индикатор, сигнализиращ за дълбока промяна в глобалния пейзаж, богатството и властта.

Най-големите фаворити на милионерите през 2024-а

С привлекателния нулев данък върху доходите, златни визи, луксозен начин на живот и стратегическо местоположение, ОАЕ се утвърдиха като дестинация номер едно в света за милионери, които търсят нов дом. Емирствата трябва д а се готвят за добри новини - щепосрещнат рекорден приток от 6 700 души само тази година, и то милионери. Очаква се приток на по-голям брой британци и европейци - Емирствата привличат почти два пъти повече милионери от САЩ, които е се очаква да се посрешнат 3800 милионери през 2024 г.

Сингапур заема 3-то място отново тази година с приток от 3500 милионери, докато вечно популярните дестинации за мигриращи милионери Канада и Австралия до следват на 4-то и 5-то място с съответно от 3200 и 2500 души богаташи.

Европейските фаворити

Това са Италия (+2200), Швейцария (+1500). Интересно е, е и наша съседка влиза в класацията - това в Гърция (+1200). Милионерите обичат и Португалия (+800), която попада в тазгодишния топ 10, заедно с Япония, която е на път да приеме 400 богати мигранти, донякъде заради ускоряващата се тенденция на китайци да се местят в Токио, която започна след пандемията.

Страните в света, от които през 2023-а са си тръгнали най-много милионери - и къде най-често се преселват те

Страните в света, от които през 2023-а са си тръгнали най-много милионери - и къде най-често се преселват те

Наша съседна държава е от най-предпочитаните за ново местоживеене от богатите хора

Кои страни отпадат?

Израел е изпаднал от списъка с най-желани дестинации за миграция потоци за първи път. Това е голям обрат, защото Израел е класиран сред 10-те най-добри дестинации за мигриращи милионери от няколко десетилетия., Но продължаващата война не само разби имиджа на Израел като сигурно убежище, но и заплаши да засенчи икономическите му показатели.

От Henley & Partners посочват, че през последните 12 месеца са имали рекорден брой запитвания относно пребиваване и гражданство по инвестиционни програми от близо 200 различни страни. Двете най-големи националности, които в момента стимулират търсенето, са американците и индийците, като британците, филипинците и южноафриканците остават в топ 10, без промяна последните години.

Що се отнася до най-търсените програми за пребиваване, Португалия остава популярен избор през 2024 г. въпреки прекратяването на инвестиционната си опция, свързана с недвижими имоти, както и програмата за златна виза в Гърция и пребиваване чрез инвестиция в Испания програма.