Рекордният срив на цените на енергийния пазар в резултат на тежко засегнатото от пандемията търсене преди два месеца взе първата си голяма жертва на американския пазар. Една от емблемите на шистовата индустрия в САЩ - Chesapeake Energy, е влязла в процедура по несъстоятелност, съобщава Bloomberg.

Според информацията дружеството е подало молба за защита от кредитори в съда в Тексас в неделя, посочвайки, че разполага с активи за 10 милиарда долара, пасиви - за 50 милиарда долара и повече от 100 000 кредитори.

Заедно с това компанията е сключила споразумение за елиминирането на дълг в размер на около 7 милиарда долара.

"Ние изцяло нулираме капиталовата структура и бизнеса на Chesapeake, за да се справим с наследената си финансова слабост и да се възползваме от нашите значителни оперативни сили", посочва главният изпълнителен директор на дружеството Дъг Лоулер в официално съобщение.

Може да се каже, че Chesapeake Energy се е превърнала в жертва на успеха си, подобно на своите конкуренти, с добивът на огромни обеми шистов газ. Това, заедно с останалите проблеми на пазара, допринесе за потискането на цените. През миналата седмица фючърсите на природния газ на борсата в Ню Йорк паднаха до 25-годишен минимум.

Вълната от корпоративни фалити в САЩ тепърва започва

Вълната от корпоративни фалити в САЩ тепърва започва

Само през май са банкрутирали 29 големи компании

Друга причина е агресивната политика за експанзия на съоснователят на компанията Оубри МакКлендън. Бързото разрастване на бизнеса на компанията е донесло и натрупването на огромен дълг, от който тя и досега не се е отърсила.

Десетилетие назад Chesapeake Energy беше гигант с капитализация от 37,5 милиарда долара, превърнал се в пионер в трансформацията на американската петролна и газова индустрия.

През 2013 година Лоулер застава начело на дружеството в момент, в който дълговете се равняват на оценката на компания като Exxon Mobil - гигант с 29 пъти по-голяма капитализация от Chesapeake Energy. От тогава насам той работи усилено за намаляването на натрупаните задължения.

Към май месец компанията отписа 85 милиарда долара активи в резултат на срива на енергийния пазар в резултат на епидемията. Отново през същия месец капитализацията ѝ падна под 200 милиона долара.

Как се стигна до фалита на Hertz?

Как се стигна до фалита на Hertz?

Компанията прави грешка след грешка - и не спира да трупа нов дълг