Бюджетът на София за 2017 година вече е факт, а с него управата на Столична община има инструмент за продължаване на политиката си за превръщането на града в още по-зелено и иновативно място за живот.

Основните проблеми на българската столица са добре познати на всички - тежък трафик на автомобили, трудно паркиране, мръсен въздух и инфраструктура, планирана за значително по-малко население. За радост те съвпадат с трудностите на почти всеки мегаполис. Факт, в който иноваторите по света виждат уникална възможност за промяна на екосистемата на съвременните градове, чрез силата на публично-частните партньорства.

Данните на Световната здравна организация показват, че градският смог и замърсяването на въздуха са отговорни за най-малко 8 млн. смъртни случая на година. В същото време 90% от градското население диша мръсен въздух. Всичко това има отрицателен ефект не само върху икономиката, но и се отразява на индивидуалното ни здраве и продължителността на живота ни.

През изминалата година станахме свидетели на невероятни иновации в сферата на умните градове. През октомври германска компания представи устройство, което пречиства въздух с капацитета на 275 дървета, като в същото време заема съвсем малко място.

Нововъведенията не спряха до тук и видяхме проекти, като мрежата за ефективен енергиен разход на центрове за обработка на данни GEYSER и системата за умно паркиране Telensa.

"Умните и свързани градове ще влияят и ще формират бъдещето много повече, отколкото държавните политики. Като единица концентрация за привличане на таланти и възможности, именно умните и свързани градове ще бъдат в авангарда на дигиталната трансформация, която както всички виждаме е и дълбоко социална", каза председателят на Webit.Foundation Пламен Русев - сериен предприемач, инвеститор и филантроп.

Именно заради това през октомври кметът на София Йорданка Фандъкова създаде специален екип, който да изготви анализи и план за превръщането на столицата в по-зелен град. Като консултант по проекта беше поканен датският архитект и урбаност Ян Геел, който е проектирал пешеходните зони в Копенхаген.

По време на миналогодишното издание на Webit.Festival тя отбеляза, че през последните години София се утвърди като един от световните центрове за стартиращи компании в ИТ индустрията, като една от причините е, че столицата е с една от най-бързите интернет скорости в света.

Развитието на градската среда стои в основата на Webit.Foundation и събитията под шапката на организацията. Датите на тазгодишния Webit.Festival са 25 и 26 април, а събитието отново ще се проведе в столичния център на иновациите - София Тех Парк.

Фестивалът е под патронажа на президента Румен Радев, Европейската комисия и госпожа Йорданка Фандъкова, която ще бъде и лице на конференцията за умни градове - Smart City Summit. В дискусиите ще вземат участие и някои от най-успешните кметове от България и Европа.

Акцент отново са и стартиращите компании, от които идват огромна част от иновациите за умни градове. И тази година Webit.Festival включва състезанието Founders Games, в рамките на което 100 избрани стартъпа ще получат възможността да се борят за награда, която може да достигне €500 000.

Гостите на Webit ще могат да избират между 12 паралелни конференции, обхващащи теми, като интернет на всичко (IoE), мобилност, финансови технологии, здравни технологии, лидерство в дигиталната икономика, изкуствен интелект и виртуална реалност.

Събитието дава уникалната за България възможност за среща с лектори на световно ниво по време на конференции с таргетирано съдържание. Но още по-важен е шансът за комуникация и обмяна на идеи с над 5000 посетители от 80 държави, сред които са някои от най-влиятелните хора на пет континента. Така Webit помага за формирането на предприемаческата екосистема и за създаването на връзки между индустриите.