Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск остава "силно уверен", че компанията му ще приземи хора на Марс до 2026 г. По думите му че това ще е постижима цел "след около шест години."

"Ако имаме късмет, може би четири години", каза Мъск по време на предаване от Берлин. "Искаме да изпратим там безпилотно превозно средство след две години."

Амбициозната цел за 2026 г. съвпада с онова, което Мъск очерта на International Astronautical Congress през септември 2016 г., когато заяви, че "ако нещата вървят добре," кацането на хора на Марс "може да се случи в 10-годишен период", казва Мъск."Не искам да казвам, че тогава ще се случи - има огромен риск", каза Мъск през 2016 г.

Ключът към постигането на целите му на Марс е развитието ракетата на SpaceX Starship. За разлика от ракетите Falcon 9 и Falcon Heavy на SpaceX, които са частично многократно използвани, целта на Мъск е да направи Starship така, че напълно да се използва за многократни пътувания - предвиждайки ракета, която е по-близка до търговски самолет, с кратки периоди на изпълнение между полетите, при които единствената висока цена е горивото .

Но ризвитието на Starship в Бока Чика, Тексас не се движи толкова бързо, колкото се надяваше Мъск, когато представи първата прототипна ракета през септември 2019 г. По това време той изчисли, че Starship може да достигне орбита до март 2020 г., но сега SpaceX очаква първият орбитален полетен тест ще се случи едва през 2021 г.

Мъск е съсредоточил SpaceX върху развитието на Starship като основен приоритет, откакто компанията изпрати през май 2020 г. двойка астронавти на НАСА в първата си мисия с екипаж. През юни Мъск е казал на служителите си, че програмата Starship трябва да ускори напредъка "драстично и незабавно".

Оттогава SpaceX проведе два кратки тестови полета на прототипи на Starship. Сега се подготвя за първия полетен тест на голяма височина, като това се очаква да се случи през следващите няколко дни.