Tesla за пореден път намали цените в Китай и вече има опасения, че този ход ще разпали отново ценова война. Автомобилният производител понижи цените за версиите Long Range и Performance на спортния модел Model Y с 14 000 юана (1 900 долара ) до 299 900 юана, според публикация в Weibo. Междувременно акциите на автомобилните производители в Китай се сринаха от този ход.

Намаленията на цените на електромобилите следват действията на марката Zeekr на Geely Automobile Holdings Ltd., която понижи цените с до 37 000 юана миналата седмица. Това направи и Zhejiang Leapmotor Technologies, която намали цената с до 20 000 юана в началото на месеца.

Tesla започна ценовата война с намаления на цените на някои модели през миналата година. Компанията толкова смъкна цените, че някои модели станаха с почти 50% по-евтини, отколкото в САЩ и Европа, пише Bloomberg.

Акциите на Tesla паднаха с цели 1,7% в САЩ, докато най-продавания производител на автомобили в Китай BYD отчете срив с цели 8,7% в Хонконг. Акциите на Li Auto, Xpeng и Leapmotor се сринаха.

"Ценовата конкуренция ще остане постоянна тема", според Джоана Чен, автомобилен анализатор в Bloomberg Intelligence. По думите й Tesla се опитва да запази обема си, след като продажбите показаха забавяне през юли.

Доставките на Tesla от завода в Китай се сринаха с 31% през юли до най-ниското ниво тази година. Миналия месец Tesla обяви че световното производство ще спадне през третото тримесечие. Очаква се скоро да започне производството на най-новата версия на седана Model 3.

Ходът на Tesla с намаляването на цените не е много изненадващ. Главният изпълнителен директор Илон Мъск още миналия месец каза, че автомобилният производител ще трябва да продължи да намалява цените, ако лихвените проценти продължат да се покачват. Няколкото кръга от намаления вече се отразиха върху маржа на брутната печалба на автомобилната индустрия, който падна до четиригодишно дъно през второто тримесечие.

Група автомобилни производители, сред които Tesla и BYD, обещаха да поддържат лоялна конкуренция и да избягват "ненормално ценообразуване" в Китай, но оттеглиха споразумението дни по-късно поради антитръстови опасения.