Двете най-големи банки в Германия - Deutsche Bank и Commerzbank потвърдиха в събота, че водят преговори за сливане, съобщава Reuters. Новината предизвика притеснения, че евентуална сделка би довела до сериозни съкращения на служителите в двете финансови институции.

Банките излязоха с кратко становище след серия срещи на представителите на двата борда, твърдят запознати, според които преговорите вървят с бързи темпове.

"На фона на възникналите възможности управителният съвет на Deutsche Bank реши да разгледа стратегическите опции", посочват от финансовата институция.

Междувременно главният изпълнителен директор на банката Кристиан Севинг е коментирал пред служителите си, че Deutsche "ще остане глобална банка със силен бизнес са капиталовия пазар и глобална мрежа".

Commerzbank си търси купувач. Кой може да е той?

Втората най-голяма банка в Германия си търси купувач. Кой може да е той?

4 сценария за евентуалната продажба на финансовата институция

Сделката между двете германски банки ще бъде най-голямата в Европа след тази на HSBC и BNP Baribas с активи в размер на близо 1,8 трилиона евро или 2,04 трилиона долара и пазарна капитализация от около 25 милиарда евро.

Двете банки имат общо 140 000 служители, като според много анализатори бъдещо споразумение ще доведе до освобождаването на "хиляди" от тях.

В Германия обаче са налице редица критици на сделката, които смятат, че Deutsche Bank не е добрият избор за купувач на Commerzbank. Всъщност за първи път за евентуално сливане се заговори през 2016 година.

Тогава обаче правителството в страната заяви съмнения относно състоянието на Deustsche, която премина през труден период във финансово отношение след кризата от 2008 година.

Правителството държи над 15% дял в Commerzbank, след като банката беше спасена от фалит. За Берлин е важно финансовата институция да продължи да работи конкретно със средноголемите предприятия в страната, които са гръбнакът на германската икономика, разчитаща на износа на автомобили и машини.

Deutsche Bank обмисля сливане с конкурентната Commerzbank

Най-голямата германска банка обмисля сливане с голям конкурент

Има ли шансове сделката?