Правителството в Германия преди десетилетие спаси втората по големина банка в страната - Commerzbank. Никой тогава обаче не очакваше това да бъде решение за финансовата институция в дългосрочен план. Сега властите във втората по големина икономика отново са изправени пред решението какво да правят с банката.

Според запознати обаче намирането на нов собственик на Commerzbank е някъде много назад в списъка със задачи на Берлин. По думите на представители на правителството не може да се очаква бърза продажба на финансовата институция.

От Bloomberg смятат, че има 4 възможни сценария за развитие на казуса с банката:

Без сделка

Към момента продажбата на Commerzbank не е сред приоритетите на правителството в Германия, въпреки че то държи малко повече от 15% от акциите й.

До голяма степен причина за това е ниската цена на ценните книжа - около 11 евро, която е наполовина на тази, която държавата плати за придобиването им. Продажбата би означавала загуба за правителството. От друга страна то не се дължи от пари, като бюджетът е с излишък през последните 3 години.

Да, но при интерес...

Втората най-голяма банка в Германия е с доста ниска рентабилност, като от кризата насам е изплащала дивиденти само веднъж. Това може да я направи още по-трудна за продаване, но все пак две банки още преди време заявиха интерес към придобиването й.

UniCredit и Credit Agricole с интерес към Commerzbank

UniCredit и Credit Agricole с интерес към Commerzbank

Ще отвори ли германското правителство пътя към евентуално сливане?

Става въпрос за BNP Paribas и UniCredit показали готовност за участието в сделка пред Берлин. Запознати обаче твърдят, че нито една от тях не е готова да плати исканата от германското правителство цена. Има информация, че търсената стойност е около 25 евро за акция. Анализатори обаче смятат, че евентуалният купувач няма да се съгласи да плати повече от 17 - 18 евро.

Значението на Еврозоната?

С новите правителства във Франция и Германия, както и техните усилия за задълбочаване на интеграцията на Еврозоната, участието на френска банка в подобна сделка би имала допълнителен положителен ефект за политиката на Меркел и Макрон.

За това говори и реакцията на говорителя на френския президент, който даде положителен отговор на въпроса около спекулациите за придобиването на Commerzbank от BNP Paribas.

А възможно ли е участие на Deutsche Bank?

Друг евентуален инвеститор може да е отличникът на германската банкова система Deutsche Bank. Двете финансови институции вече бяха в преговори за обединение преди по-малко от две години, твърдят запознати. А веднъж започнали тези разговори могат да бъдат рестартирани. Подобно решение би имало своята логика, защото то би задържало контрола над Commerzbank в Германия.