Двете американски химически корпорации DuPont и Dow Chemical официално потвърдиха за сливането си. Следката ще бъде извършена изцяло с взаимното изкупуване на акции на стойност 130 млрд. долара. Двете компании са обсъдили още възможността след време бизнесът им да бъде разделен на три, пише Business Insider.

Предстои обаче споразумението да бъде одобрено от регулатолните органи на няколко държави, като в крайна сметка това може да породи затруднения за осъществяването му. Независимо от това, вече е ясно и името на новия фармацевтичен гигант – DowDuPont.

Ако след време бизнесът на бъдещата компания се раздели, тогава ще бъдат създадени три отделни фирми, фокусирани в сферата на селското стопанство, в производството на материали и на специализирани продукти.

Акционерите на DuPont и Dow Chemical ще държат по 50% от акциите на мегакомпанията. Тя ще се управлява от Ед Брийн, който в момента е изпълнителен директор на DuPont, а настоящият ръководител на Dow Chemical Андрю Ливерис ще бъде изпълнителен председател.