През ноември миналата година LVMH, управлявана от най-богатия европеец Бернар Арно, стана собственик на луксозния бранд за бижута Tiffany в сделка за 16 млрд. долара, 10 от които трябваше да бъдат финансирани чрез емисия облигации, припомня Zero Hedge. Очакваната от мултимилиардера лихва по тях беше "между 0 и 1%", но, благодарение на политиките на ЕЦБ, той се оказа в грешка.

LVMH пласира емисии облигации с различен срок на падеж - между 2 и 11 години на стойност 7,5 млрд. евро и 1,55 млрд. паунда. По данни на Reuters, общата сума от 9,3 млрд. евро е с 50% по-висока от първоначално очаквания размер на емисията. Другата изненада обаче е, че два от траншовете са с отрицателна доходност, което означава, че на практика инвеститорите са плащали на Арно за закупуване на дълговите му инструменти. Единадесетгодишните облигации са се пласирали при лихва от 0,43%.

LVMH официално купува американската Tiffany за $16 милиарда
Обновена

Най-богатият европеец официално купува американската Tiffany за $16 милиарда

Сделката бе официално обявена в понеделник

Така всъщност милиардерът може да е благодарен за действията на предишния президент на ЕЦБ Марио Драги, от една страна, за програмата за изкупуване на корпоративни облигации на стойност 189 млрд. евро и, от друга, за липсата на активи като обезпечения в централната банка.

Първото гарантира изключително ниски, дори отрицателни лихви по дълговите емисии, какъвто е случаят и с LVMH, а второто - че финансовата институция няма как да пропусне да закупи ценни книжа от подобни значими за пазара сделки. "Често банката придобива до 20% от тези емисии, а след като програмата за количествени улеснения беше възобновена висококачествените кредитни инструменти изчезнаха", пише Маркъс Ашуърт от Bloomberg.

Затова действията на институцията не са прецедент. Всъщност ЕЦБ под ръководството на Драги се превърна в един от най-големите притежатели на ценни книги на Steinhoff International, точно преди компанията да имплодира и кредитният ѝ рейтинг да се срине до "боклук", припомнят от Zero Hedge. Все пак централната банка успя да продаде активите на компанията.

Бернар Арно забогатя с още $39 милиарда през 2019

Бернар Арно забогатя с още $39 милиарда през 2019

Богатството му е само с $8 милиарда по-малко от това на Бил Гейтс

"Въоръжени с тази информация, читателите сега могат да отвърнат на всеки, който твърди, че централните банки са се провалили в мисията си да направят населението по-богато. Е, те всъщност наистина се провалят, но, за да компенсират, все пак понякога правят някой случаен милиардер няколко милиона долара по-богат", пишат иронично от Zero Hedge. "Човек може да се чуди как биха реагирали европейците, ако например Федералният резерв директно плаща на една американска компания да придобие европейска такава."