Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да образува второ производство по искане на "Инерком България" за сделката за българските активи на чешкото дружество ЧЕЗ, съобщават от антимонополния орган.

Причината, обясняват оттам, се крие в заведеното дело срещу предходното решение. Докато то тече, първото производство остава висящо и второ не може да бъде започнато, според закона, подчертават от Комисията.

На 21 септември т.г. "Инерком" настоя КЗК да се произнесе отново по сделката, след като компанията и Гинка Върбакова са излязли формално от фотоволтаичните дружества, които официално станаха повод антимонополният орган да откаже да разреши придобиването.

На 13 септември Гинка Върбакова, както и сестра ѝ Малина, излязоха от борда на директорите на холдинговото дружество "Солар грийн енерджи", което е едноличен собственик на фотоволтаичните централи, заради които Комисията спря сделката за €326 милиона.

 Както Money.bg съобщи, първото заседание на делото на "Инерком" е насрочено за 14 май 2019 г.

ЧЕЗ и "Инерком" искат да финализират сделката, готвят се да сезират ЕК

ЧЕЗ и "Инерком" искат да финализират сделката, готвят се да сезират ЕК

Това казва в интервю говорителят на чешкото дружество

От съобщението на КЗК все пак се подразбира, че според Комисията "новите обстоятелства, на които се позовава уведомителят, имат значение за разрешаване на спора". Решението на органа да не образува второ производство също може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.