Telecom Italia (TIM) одобри в неделя продажбата на своята фиксирана мрежа за 19 милиарда евро (20 милиарда долара) на американската частна инвестиционна компания KKR. Така тя се превърна в първата телекомуникационна група в голяма европейска страна, която се раздели с наземната си мрежа, съобщава Reuters.

Сделката, подкрепена от консервативната администрация на премиера Джорджия Мелони, включва актив, който Италия смята за национално стратегическо значение, тъй като работи за преодоляване на цифровото си изоставане с останалата част от Европейския съюз.

KKL иска да купи Telecom Italia за 10,8 милиарда евро

Американски гигант за частен капитал иска да купи Telecom Italia за 10,8 милиарда евро

През последните 5 години италианската компания загуби около половината от пазарната си стойност

Продажбата е ключова част от плановете на главния изпълнителен директор на TIM Пиетро Лабриола да съживи затрупания с дългове и оценен като "боклук" бивш телефонен монополист, който не може да си позволи инвестициите, от които се нуждае неговата застаряваща мрежа.

Цената на продажбата от 18,8 милиарда евро, включително дълга, може да достигне 22 милиарда евро, ако бъдат изпълнени определени условия, каза TIM.

Сделката е свързана най-вече с дълго обсъждана комбинация от мрежата на TIM с тази на подкрепяния от държавата оптичен конкурент Open Fiber, казаха източници по-рано. Такава сделка би намалила конкурентния натиск върху цените. Сделката, която TIM каза, че трябва да приключи през лятото на 2024 г., ще позволи на групата да намали финансовия си дълг с около 14 милиарда евро.

Изпитващата голяма нужда от парични средства TIM също ще освободи половината от своите 40 000 служители и ще се съсредоточи върху обслужващите си операции.

"Две години усилена работа... завършват с историческо решение: създаване на две компании с нови перспективи за растеж", каза Лабриола в изявление.

За да наблюдава актива, считан за национално стратегическо значение, правителството на Италия упълномощи Министерството на финансите да похарчи до 2,2 милиарда евро, за да вземе 20% дял в мрежата заедно с KKR, която вече е миноритарен инвеститор в мрежата.

TIM заяви, че няма да подложи решението на борда на акционерно гласуване, което е неуспех за водещия акционер VivendI. Vivendi, която притежава 24% от TIM, търси по-висока цена и поставя под съмнение устойчивостта на останалия бизнес. В неделя от там заявиха, че смятат решението на борда за "незаконно", добавяйки, че ще използва "всички правни средства, с които разполага, за да го оспори".

Според Vivendi продажбата изисква извънредно гласуване на акционерите и разрешение от вътрешен комитет на борда на TIM за транзакции със свързани лица, като се има предвид, че Министерството на финансите контролира инвеститора CDP на TIM и инвестира в мрежата.