Американската компания за частен капитал KKR & Co. исща да закупи Telecom Italia SpA за 10,8 млрд. евро, предава Bloomberg, цитирайки изявление на телекома. Американският гигант се опитва да изкуши инвеститорите, включително Vivendi SE, с добре дошлата за тях премия, след като компанията загуби около половината от пазарната си стойност през последните пет години.

"Съветът потвърди намерението на KKR да стартира възможен публичен търг за целия акционерен капитал на компанията", коментира бордът на телекома в свое изявление след заседание, на което е разгледано предложението.

Предварителното парично предложение на KKR от 50,5 евроцента на акция представлява 46% премия спрямо края на търговията в петък.

Индикацията за интерес изисква одобрение от директорите на Telecom Italia. За момента това е обусловено от очаквана четириседмична потвърдителна надлежна проверка, както и одобрение от ключови правителствени заинтересовани страни, според изявлението на борда на телекома.

Telecom Italia работи на изключително конкурентен пазар. Компанията е под засилващ се натиск на от най-големия си акционер - френския медиен конгломерат Vivendi, да ускори плановете за промяна заради влошените финансови резултати.

"Потенциална оферта за поглъщане на Telecom Italia от KKR може да се изправи пред непреодолима пречка от Vivendi, като се има предвид, че нейният дял от 24% в компанията е придобит на средна цена от 1,03 евро спрямо цената на акциите от 34 евроцента", коментира пред Bloomberg анализаторът Ерхан Гурсес.

Акциите на Telecom Italia поевтиняват с около 50% през последните 5 години и тяхната текуща цена е около 1,2 пъти печалбата, показват данни, събрани от Bloomberg. Нетният дълг на италианската компания възлиза на над 22 милиарда евро към края на септември.