Сагата покрай най-голямото сливане в историята на индустрията за производство на луксозни стоки е на път да приключи, след като бордът на директорите на Tiffany се съгласи на придобиването от LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, предаде Wall Street Journal. Новината идва на фона на скандал между двете, разразил се през последния над месец.

Одобрението обаче идва на нова цена. Вместо LVMH да плати по 135 долара за акция, каквато беше първоначалната идея, сега гигантът ще плати по 131,5 долара за акция. Това понижава крайната цена на бранда с 430 млн. долара, но спестяванията си струват, тъй като чрез тях ще бъде предотвратено вероятно още по-скъпото дело между двете, което трябваше да се състои в началото на следващата година.

Защо Louis Vuitton и Tiffany започнаха да се съдят?

Защо Louis Vuitton и Tiffany започнаха да се съдят?

Това е поредният епизод в сагата, която можеше да се превърне в най-голямото придобиване в историята на луксозните стоки

След като бордът на директорите на Tiffany одобри сливането при тези условия, следващата стъпка е то да получи зелена светлина и от борда на директорите. Ако и това се случи, сделката вероятно ще бъде финализирана през януари 2021 г.

Очаква се придобиването между двете да е на стойност около 16,2 млрд. долара, а ръководството на Tiffany се съгласи на стъпката, след като брандът беше изправен пред спад на продажбите още преди разразяването на пандемията. Когато придобиването се финализира, LVMH ще стане собственик на почти 80 луксозни бранда.

Прогнозата също е позициите на гиганта в Китай, където търсенето на луксозни стоки не се е понижило, също да се подобрят, а той да инвестира още в американския пазар, който се оценява на приблизително 200 млрд. долара.

Последната толкова голяма сделка на LVMH беше през 2017 г., когато тя придоби бранда Dior за 13 млрд. долара.