За осемте месеца на годината в страната са регистрирани нови 1229 трактори и комбайни. Други 196 тежки машини като товарачи, булдозери и багери са купени и регистрирани от земеделски и строителни компании.

Това сочи актуалната справка на Контролната техническа инспекция за периода от януари до края на август, пише farmer.bg.

Въпреки че програмата за селските райони отдавна не подпомага покупката на комбайни и трактори земеделците ивестират в подмяната на транспортната база, поясниха експерти.

Най-често търсените марки при тракторите са „Джон Диър" (Jonh Deere), „Ню Холанд" (New Holland) и „Кейс" (Case), от които са регистрирани съответно 234, 91 и 86 машини.

От 213-те нови комбайни най-предпочитаните са „Джон Диър" (Jonh Deere) и „Класс" (Claas) - справката сочи, че от двете марки са купени 59 и 35 машини. „Кейс" също са продали 25 нови комбайни.

При тракторите силен интерес има още към известните марки „Дойч фаар" (Deutz Fahr), от която са купени 68 нови машини, FENDT - 57 и др. Сред останалите регистрирани машини са още „Ламборджини" (Lamborghini), „Зетор" (Zetor), „Мейси Фергюсън" (Massey Ferguson), „Кубота" (Cubota) и др.

При комбайните са регистрирани от всички 12 марки, които отдавна присъстват в страната. Сред тя са „Челинджър" (Challenger), FENDT, New Holland, Massey Ferguson, Лаверда (Laverda) и др.

Голяма част от техниката е регистрина в София, Добрич, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен, сочи справката.

До края на август в инспекцията са регистрирани 117 нови багери, 59 товарачи и 19 булдозера.