Тази година нашата икономика ще достигне 50 милиарда евро. Никога в историята ние не сме имали 50 милиарда евро производство и то такова на конкурентни пазари при инфлация, близка до нулата. Това коментира икономистът Георги Ангелов в интервю за BloombergTV.

Според експерта 10 години след влизането в Европейския съюз (ЕС) не трябва да се фокусираме толкова върху областите, в които изоставаме спрямо другите държави членки, а да ги преодолеем и да гледаме фактите.

"При нас го има субективния момент, защото излизаме от рецесия. Не сме като първите новоприсъединени страни, които влязоха в ЕС и имаха бум. Ние влязохме и започна кризата, но това щеше да се случи дори и да не бяхме го направили", коментира той.

"Преди да тръгнем към общия пазар, към конкуренцията, ние бяхме една периферия, която постоянно потъваше. Знаете, дори не можеше да се отиде до чужбина, бяхме в черния списък. Това пречеше на търговията, на образованието. Всичко се промени, когато решихме да влизаме в ЕС. Защо? Защото отворихме пазарите", посочва още Ангелов.

"Реално това диспицлинира нашите фирми и ги научи да са конкурентни и виждаме колко са успешни", допълва той.

Като пример за този прогрес икономистът посочва, възникването на напълно нови индустрии у нас, като ИТ сектора и производството на автомобилни части.

"Преди това инвеститорите не искаха да идват на нашия протекциониран пазар. Те започнаха да идват, когато се отворихме към света. Ние не страдаме от това, че сме влезли в един конкуренте пазар, а печелим, защото някои наши сектори станаха много по-конкурентни", смята той.

Според Георги Ангелов влизането в съюза няма негативен ефект върху платежният баланс, а точно обратното. В доказателство на това той посочва рекордния излишък за 2016 година, който е най-големият в историята на страната.

"Това означава, че имаме повече приток на средства към страната, отколкото изтичане на такива", посочва експертът.