С над 80% е спадът на чуждестранните туристи по южното Черноморие за миналата година, а предстоящия летен сезон не дава поводи за оптимизъм. Много хора загубиха работата си, а други останаха без бизнес, пише БНР.

"2020-година беше не само разрушителна, но и опустошителна за много предприемачи в сферата на туризма и пътуването. Това, което започна като избухване на епидемия в Китай, достигна Европа и продължи да се разпространява по света. Имаше огромен ефект върху индустрия, която не само се развиваше гладко, но се развиваше успешно и реализираше печалби", каза Едуардо Сантандер, изпълнителен директор на Европейската комисия по туризъм.

22 600 000 души работят в сферата на туризма в Европейския съюз. Голяма част от тях получиха финансова помощ. За България 13 500 000 лева по ОП "Иновации и конкурентоспособност" бяха пренасочени за безвъзмездно финансиране на проекти в сектор туризъм.

По мярката "Заетост за теб", която се финансира по линия на ЕС и националния бюджет, приоритетно се подпомагат работодатели от сектор хотелиерство и ресторантьорство и туристическа, агентска и операторска дейност.

За много от представителите на бранша обаче, помощта, която се дава е закъсняла. Усложнената бюрократична процедура спъва кандидатстването за финансово подпомагане, каза председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

На това мнение е и председателят на Регионалната туристическа асоциация Соня Енилова. Според нея поемането на част от дейностите на управляващия орган от Министерството на туризма е дало добри резултати.

На този етап никой не може да направи прогнози кога и какви чуждестранни туристи ще пристигнат в морските ни курорти, смята Том Дженкинс, главният изпълнителен директор на Европейската туристическа асоциация (ETOA).