Световната икономика е изправена пред най-тежкия си спад от Голямата депресия насам. Но първите данни за май дават сигнали, че е възможно дъното да е било достигнато през тежкия април месец, пише CNN Business.

В Европа, например, спадът продължава, но неговият темп е по-бавен, след като някои части от икономиката бяха отворени.

Първоначалните данни за представянето на съставния индекс на мениджърските покупки (PMI), публикуван от IHS Markit, в Еврозоната показват, че той е на равнище от 30,5 пункта при достигнато исторически спад до 13,6 пункта през април. Всичко под 50 пункта бележи свиване на активността в производството и услугите.

"През май в Еврозоната виждаме допълнителен колапс на бизнес активността, но данните от проучванията показват признаци на успокояване, което може да означава, че има отлепяне от дъното, достигнато през април", посочва Крис Уилиамсон, който е главен бизнес икономист в HIS Markit.

От друга страна в Япония индескът PMI показва леко покачване до 27,4 пункта при 25,8 пункта през април, а данните за САЩ предстои да бъдат представени по-късно днес.

Все пак много анализатори смятат, че все още е рано да смятаме, че най-лошото е вече зад гърба ни. "Докато епидемията продължава в САЩ и в много други части на света, всъщност не можем да постигнем възстановяване на икономиката", казва икономистът Джефри Сакс. "Може да имаме моменти на оптимизъм, но все още ще срещнем и много такива на отчаяние", смята той.

Един от примерите в тази посока е Ford. Американският автомобилен производител обяви, че ще затвори повторно два свои завода - в Чикаго и в Мичиган, които тъкмо възстановиха работа в понеделник. Причината са нови случаи на заразени с коронавирус сред заетите там.