Президентът на САЩ Джордж Буш днес ще обяви мерки, които според администрацията му ще помогнат на хората, теглили вторични ипотеки, да задържат домовете си, съобщи Bloomberg.

Буш ще позволи на Федералния жилищен сектор, стоящ зад ипотеките на хора с ниски и средни доходи, да гарантира кредитите на ненадеждните длъжници, като това ще им позволи да избегнат възбрана на ипотеката и да рефинансират дълга си на по-изгодни условия.

Промяната ще засегне длъжници, които са най-малко 90 дни след сроковете за плащанията. Буш ще подкрепи и предложения за данъчни облекчения за тези, които рефинансират за да плащат ипотеките си.

Срещу Буш досега се бяха изсипали много критики, че не предприема нищо за предотвратяване разпространението на просрочването на ипотеките.

Говорител на Белия дом е обяснил, че президентът още се противопоставя на предложението на Демократите да се позволи на Fannie Mae и Freddie Mac, двете най-големи американски ипотечни финансови компании, да увеличат покупките на ипотеки като начин за успокояване на кредиторите .

Предложенията на Буш са по-скоро насочени „да се предотврати възникването на подобни проблеми в бъдеще".

Fannie Mae и Freddie Mac бяха предложили услугите си, казвайки, че могат да помогнат на ликвидността на пазара, ако има се позволи да купуват повече от ипотечните бонове, сега низвергнати от инвеститорите. Но според президента, първо трябва да се засили контрола на тези държавно-подкрепяни предприятия, преди да се разширява обхвата на дейността им в активи от ипотеки.

На изявлението на Буш най-силно реагираха азиатските акции, които са на триседмичен връх.

Препродажбите на жилища в Америка през юли са паднали до годишна стойност 5.75 милиона, най-ниско значение от почти пет години. 14% от банките са направили по-строги условията за теглене на кредити за най-надеждните си клиенти, а 56% са затруднили кредитите за „опетнените".

Сред плановете на Буш е съвместна инициатива на департаментите на Трежъри и Жилищното и градско развитие за разкриване на хората, които са в риск да просрочат ипотеките си. Буш иска правителството да работи с кредиторите и застрахователите за по-изгодни кредитни продукти за тези, които са теглили заеми.

Кандидатите за президент също имат планове за овладяване на ипотечната криза. Хилари Клинтън например иска със закон да се отмени наказателната лихва за онези, които предсрочно погасяват ипотеките си.