Докато световната икономика все още е притисната от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус, тя може да е заплашена от още по-голям риск от COVID-19 - разединението на САЩ. Това прогнозират експертите от Eurasia Group.

"Преди светът би се обърнал към Щатите, за да посочат пътя по време на кризата. Но световната суперсила днес е изправена пред собствени сериозни проблеми", посочват от групата като най-големият риск за 2021 година, цитирани от Bloomberg.

На първо място те поставят разединението на САЩ след поемането на управлението на администрацията на Джо Байдън. След тях експертите изброяват още 9 геополитически, климатични и индивидуални опасности пред възстановяването на световната икономика.

От Eurasia Group разясняват, че новият американски президент ще бъде затруднен в опита си да спечели доверието на световните лидери, след като Белият дом в момента се справя трудно с няколко вътрешни кризи.

Това включва съмненията в легитимния избор на държавния глава, ефективността на неговото бъдещо управление, както и бъдещето на Републиканската партия. "Когато най-силната държава е толкова разединена, всички имат проблем", казват от групата.

Втори по значение според групата са пандемията и K-образното възстановяване. Специалистите предупреждават, че пандемията и нейният негативен ефект върху икономиката няма да изчезнат толкова бързо, след като ваксините станат по-разпространени.

Те прогнозират неравномерен достъп до тях, допълнително повишаване на дълга, както и неразбирателства между световните лидери. Конкретно в случая с развиващите се икономики, бързо растящите задължения може да доведат до финансови проблеми.

Сред останалите 10 основни риска за 2021 година от Eurasia посочват последствията от въвеждането на новите цели за въглеродна неутралност, отношенията между САЩ и Китай, контролът на данните, Турция, евтиния петрол, бъдещето на Европа след Ангела Меркел и възстановяването на Латинска Америка.