Икономиката на Китай вероятно ще изпревари тази на Съединените американски щати през 2028 или 2029 г., след като Поднебесната империя излиза от предизвиканата от коронавируса криза по-силна, сочи изследване на Японския център за икономически проучвания, цитирано от Nikkei.

Шестият годишен доклад на неправителствената организация описва два сценария: основният третира пандемията като събитие, което ще отмине, а вторият взима предвид възможните щети, които тя ще нанесе на структурни тенденции като глобализацията, урбаниацията и иновацията. И двата случая успехът на Китай да спре разпространението на Covid-19 на територията си ще ѝ донесе титлата на най-голямата икономика в света до края на настоящото десетилетие.

"Заради коронавируса множество страни ще отчетат спад на икономиката през 2020 г. Но докато Covid-19 достигна почти всички страни по света, не всички бяха засегнати по един и същи начин. Разликите сега ще представляват значителна разлика и икономическия мащаб на страните след 15 години", гласи докладът.

През 2020 г. само Китай, Виетнам и Тайван са на път да постигнат икономически растеж.

Базовият сценарий чертае, че през 2029 г. Китай ще изпревари САЩ по размер на икономиката. До 2035 г. Поднебесната империя ще расте с 3% годишно, докато САЩ - с едва 1%. Така през 2029 г. Китай, заедно с Хонконг, ще достигне $41,8 трлн. БВП. Още през 2023 г. Китай ще влезе в клуба на страните с високи доходи, а до 2035 г. средният доход на глава от населението ще достигне $28 хил.

Базовият сценарий прогнозира светло бъдеще и за Виетнам, която ще поддържа растеж на икономиката от средногодишно 6% до 2035 г. благодарение на силния износ. Индия пък ще изпревари Япония до 2023 г.

Началото на нова ера: Китай започва да затваря икономиката си

Началото на нова ера: Китай започва да затваря икономиката си

Пекин иска да намали зависимостта си от останалата част от света. И вече ще зависи повече от вътрешния си пазар