С покачването на инфлация, разходите за живот и за богатите, както за всички останали, се повишиха през последната година. Разходите на някои места по света, по специално в някои градове се покачиха по-сериозно от други места. Това показва докладът Julius Baer Lifestyle Index, който класира най-скъпите градове в света всяка година. Според него Азия е най-скъпият регион за луксозен живот за 4-та поредна година, като Сингапур е класиран като най-скъпият град в света. Тази година той надмина и Шанхай, който беше най-скъпият град за живот в класацията през 2022 г. Впечатление прави, че в европейския регион разходите за живот падат.

Цените на всички стоки и услуги в индекса Julius Baer са се увеличили средно с 13% в местни валути и с 6% в щатски долари през последните 12 месеца.

През последните 12 месеца е, според доклада, цените се покачват и разходите за живот се увеличават за всички потребители. Това се дължи на непрекъснато растящата инфлация в световен мащаб и на факта, че суровините, енергията, горивата и услугите, свързани с персонал станаха по-скъпи. Освен това потребителското търсене се задържа на по-ниски нива по време на пандемията, а се е увеличило драстично.

За първи път откакто излизат изданията на доклада Европа, Близкият изток и Африка (EMEA) е най-достъпният регион, в които да се живее добре, като особено европейските градове падат надолу в класацията.

В топ 10 на най-скъпите градове за живот има само един европейски град, като изключим Монако - това е Лондон, който е на четвърто място. Следват го Ню Йорк, Монако, Дубай, Тайпе, Сао Пауло, Маями. През миналата година обаче е имало три европейски града в първите 10 - Лондон, Цюрих и Париж.

Класацията на градовете се основава на индекса, ​​който анализира цената на кошница от стоки и услуги в сегмента на луксозен начин на живот в различни големи градове.

Следи се цената на 20 продукти и услуги, свързани с космополитен начин на живот, като първокласни жилищни имоти, луксозни автомобили, полети в бизнес класа и скъпи ресторанти.

Градове, в които луксозният живот е станал много по-скъп

Маями отбеляза най-голямото увеличение на разходите за живот през последната година, изкачвайки се от 18-то място в класацията за 2022 г. на 10-то място. Ръстът на разходите за живот там е цели 22%.

Дубай се изкачи от 14-то на седмо място, докато Джакарта падна от 19-о до 12-о място. Ню Йорк също отбеляза скок - от 11-то на 5-то място.

Най-голямото увеличение на цените се забелязва в първокласни консумативи като вино и уиски, както и луксозните автомобили и хотелиерските услуги, според Julius Baer. Търсенето на развлечения и пътувания нараства след пандемията, разходите за стоки и услуги като хотели, полети и изискани заведения за хранене се повишиха.

Според доклада това до голяма степен се дължи на по-високите разходи за енергия, суровини и персонал, инфлацията, прекъсванията на веригата за доставки и валутни колебания.