Китай изпитва недостиг на електроенергия на фона на екстремните метеорологични условия, повишеното търсене и ограниченията за използването на въглища, пише CNN.

Проблемът може да трае месеци наред и да попречи на икономическото възстановяване на страната и на световната търговия.

Няколко китайски провинции, важни двигатели за икономическия растеж на страната, обявиха, че са изправени пред недостиг на електроенергия. Провинция Гуандун е производствен център, който допринася с 1,7 трлн. долара, или над 10% от БВП на Китай и има още по-голям дял в международната търговия, има режим на тока вече повече от месец.

На компаниите в района се налага спират работа за по няколко дни в седмицата. Режимът на ток може да продължи до края на годината според местни власти.

Ситуацията е сходна в още девет други провинции. Регионалните власти обявиха ограничения в използването на ток в райони в Китай, които са с общата площ колкото Великобритания, Германия, Франция и Япония. Кризата е причина за забавянето дейността на фабриките в страната през юни според данни на националната статистическа служба.

Това се смята за най-сериозния недостиг на електроенергия в Китай от 2011 г., когато сушата и високите цени на въглищата принудиха 17 провинции и региони да ограничат потреблението.

Сега бумът при суровините след пандемията и лошите климатични условия отново принуждава въглищните електроцентралите да ограничат производството.

На този фон Китай трябва да отговори на изискванията на президента Си Дзинпин за постигането на въглеродна неутралност до 2060 г. За генерирането на около 60% от електроенергията в страната все още се използват въглища, а това трябва да се промени.

"Режимът на тока ще навреди на възстановяването на икономиката," според Ян Дзин, анализатор в Refinitiv. Недостигът на електроенергия заплашва да намали производството във всеки сектор от икономиката- ключовите индустрии като строителството и производството не са изключение. Тези сектори са консумирали близо 70% от електроенергията в Китай през миналата година.

Режимът на ток в ключовата за производството на метали провинция Юнан е довело до спад в предлагането на някои метали - алуминий. Спадът в производството и пропуснатите крайни срокове за доставки в цял Китай излагат на риск глобалните веригите на доставки.

Недостигът на електроенергия вероятно ще продължи поне още няколко месеца, особено на фона на голямото търсене. Според експерти "все още има значителен риск" Южен и Централен Китай да продължат с режима на потребление, особено ако лятото е по-топло от обикновеното.

Властите може да направят крачка назад и да обмислят отказа от част от климатичните цели. Пекин може да пусне отново електроцентралите, които бяха спрени по-рано през година с цел ограничаване на замърсяването.

Експерти смятат, че недостигът на електроенергия вероятно ще бъде проблем "доста често" още известно време.