Цените на петрола може да достигнат връх от 200 долара за барел в следващите 18 месеца, твърди в свой доклад икономист. Документът е написан от Филип К. Верлегер, който е експерт в областта на петролния пазар и е цитиран от Business Insider.

Според него през 2020 година ще се стигне до остър недостиг на дизелово гориво с ниско съдържание на сяра в резултат на нови регулации на Международната морска организация, ограничаващи изхвърлянето на серни емисии в атмосферата.

Те трябва да влязат в сила в началото на 2020 година, като тяхната цел е да намалят концентрацията на сяра в горивата за морския транспорт от 3,5 до 0,5%.

Верлегер обяснява, че капацитетът на рафинериите няма достатъчно голям обем, за да гарантира плавен преход към тази промяна.

В същото време морската индустрия отговаря за около 5% от общото търсене на петрол като повечето кораби ползват горива с високо съдържание на сяра. А промяната в 5% на търсенето на световния пазар неизбежно ще има осезаем ефект.

Компаниите от морската индустрия ще имат три възможни избора - да инсталират скъпа технология, която да премахва сярата, да премине към горива с ниско съдържание на сяра или към втечнен природен газ, като последният е най-скъпият избор.

Експертът обяснява, че проблемът обаче е по-различен. Той е свързан с това, че не от всеки петрол може да се произведе гориво с ниско съдържание на сяра от една страна, а от друга не всички рафинерии разполагат с необходимата технология за този процес.

"До 2020 година производството на дизел трябва да се увеличи с поне 7%, като за 3% от ръста ще отговаря пътния транспорт. Целият този обем трябва да бъде с ниско съдържание на сяра. Все още обаче не е ясно дали по-големите обеми ще могат да бъдат произведени", посочва Верлегер.

Икономистът прогнозира нов исторически пик в цените на горивата, подобен на този от 2007-2008 година, като част от причината за него ще бъде именно недостига на горива с ниско съдържание на сяра.

"Цените на суровия петрол може да се повишат до 160 долара за барел или по-високи, след като правилото (бел.ред.: споменатият нов регламент) влезе в сила. Цените биха могли да се покачат много по-високо", се казва в документа.

"По-високите цени ще забавят икономическия растеж. Ако те достигнат 200 долара вероятно това ще доведе до рецесия", допълва още експерта в заключението.