Еквадор ще пусне на аукцион около 3 млн. от общо 8,1 млн. хектара дъждовни гори в Амазония, предаде Business Insider, позовавайки се на доклад на Guardian. Същевременно в съседно Перу бяха принудени да обявят състояние на извънредно екологично положение в своята част на амазонската гора именно заради петролното замърсяване.

Към края на миналата година Еквадор дължеше на Китай над 7 млрд. долара - повече от една десета от брутния си вътрешен продукт. Още през 2009 г. Поднебесната империя започна да им заема милиарди на страната, като финансира двата най-големи хидроелектрически проекта в нея, благодарение на което China National Petroleum Corp може да се окаже собственик на 30% от петролната ѝ рафинерия на стойност 10 млрд. долара.

"Разглеждам това като дългов проблем - тъй като еквадорците зависят толкова много от Китай за финансирането на развитието си, те са склонни да направят компромис с други сфери, например със социалните и природни регулации", каза Адам Цукерман, който е природозащитник към базираната в Калифорния Amazon Watch.

Но природозащитниците не са единствените, които протестират срещу подобна мярка. На територията, която ще бъде пусната на аукцион, живеят седем групи местно население. Парадоксалното е, че през миналата година беше прието законодателство, според което тяхното одобрение трябва да бъде получено, преди земята да се използва от петролни компании.

"Консултираха се с нас и ние сме тук, за да кажем на големите инвеститори, че не даваме нашето одобрение да използват земята ни", каза лидерът на народа шуар в Еквадор Нарциса Машиента.

Местните от години се оплакват от замърсяването, което е причинено от петролните продукти в региона. Там оперира аржентинската компания Pluspetrol от 2001 г.