Европа е в епицентъра на спад в производството в световен мащаб. Това гласи проучване, според което двете най-големи икономики в блока се борят да останат конкурентоспособни, цитирано от The Guardian.

Активността в ключовия производствен сектор на Германия падна до най-ниското си ниво от две години насам, на фона на рязко нарастващите разходи за енергия, които продължават да тласкат цените нагоре. Миналия месец от Русия обявиха спиране на ключовия газопровод "Северен поток 1" за неопределено време, което доведе до скок в цените.

Производствената активност в Германия спадна до 47,8 през септември от 49,1 през предходния месец според S&P Global PMI. Според анализатори "все по-голям брой клиенти" са отложили или отменили поръчки заради нарастващите цени.

Германия увеличава вноса на химикали на фона на енергийната криза

Германия увеличава вноса на химикали на фона на енергийната криза

Обемът на вноса на химикали бележи почти двоен ръст тази година със задълбочаването на кризата

Една трета от френските компании също спад в бизнеса, след като по-високите разходи отблъскват клиентите.

По думите на старши икономист в S&P Global market intelligence Джо Хейс Европа е "в епицентъра на глобалния спад в производството".

"Новите поръчки падат с бързи темпове, което отразява колебанието сред клиентите да купуват стоки на скъпи цени", смята той.

Оптимизмът за бъдещите поръчки в Германия също падна до двегодишно дъно според S&P Global.

Големи заводи в Европа спират работа заради скъпите енергоносители

Големи заводи в Европа спират работа заради скъпите енергоносители

Вторият по големина производител на изкуствени торове в света е пред затваряне

Според Фил Смит от S&P Global данните "показват продължителен спад в производствения сектор на Германия, като производителите на стоки са подложени на натиск от задълбочаващия се спад в търсенето, както и повишаването на разходите".

По данни за производството в Обединеното кралство спадът в дейността на фабриките също е продължил през септември на фона на спада на новите поръчки. Цените обаче продължават да растат. Икономистите очакват производственият сектор, който движи около 10% от икономиката на Обединеното кралство, да бъде спирачка за растежа през третото тримесечие.

Колко ще плати всяка държава в Европа за енергийната криза?

Колко ще плати всяка държава в Европа за енергийната криза?

Финансирането за програми е достигнало 276 милиарда долара до август