Потребителските цени в еврозоната през ноември т.г. са спаднали с 0,3% в сравнение със същия месец на 2019 г., показват окончателните данни на Евростат. През октомври дефлацията в еврозоната също беше 0,3% на годишна база. Данните съвпадат както с предварителната оценка, така и с очакванията на експертите, информира Trading Economics.

По-рано беше съобщено, че потребителските цени в еврозоната са нараснали с 0,2%. Но анализаторите очакваха ръстът на потребителските цени да бъде ревизиран до минус 0,3%.

Потребителските цени, без отчитане на волатилните фактори като разходите за енергия, храна и алкохол (индексът CPI Core, който се проследява от Европейската централна банка), са се повишили с 0,2% на годишна база през ноември след същото увеличение месец по-рано.

Поскъпването на храните, алкохола и тютюневите изделия се забави до 1,9% от 2% през октомври. Цените на енергията са спаднали с 8,3%, след като се понижиха с 8,2% месец по-рано. Услугите поскъпнаха с 0,6%.

В 27-те страни от Европейския съюз цените нараснаха с 0,2% на годишна база, след като се повишиха с 0,3% месец по-рано. В сравнение с предходния месец цените в ЕС са намалели с 0,3%.

Снимка 510149

Най-силната дефлация в годишно изражение през ноември се наблюдава в Гърция (-2,1%), Естония (-1,2%) и Словения и Кипър (-1,1%).

Най-висок ръст на потребителските цени е регистриран в Полша (3,7%), Унгария и Чехия (2,8%).

За България Евростат отчита инфлация малко над средната за ЕС  - 0,3% за ноември.

В Германия дефлацията се ускори до 0,7% от 0,5% през октомври, в Италия се забави до 0.3% от 0.6% месец по-рано. Във Франция цените в годишно изражение се повишиха с 0,2% след 0,1% през октомври.