Световните цени на храните се покачиха през октомври за трети пореден месец, достигайки нов 10-годишен връх. Основната причина е поредно увеличение на цените на зърнените култури и растителните масла. Това се казва в съобщение на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН.

Ценовият индекс на ФАО, който измерва месечните промени в цените на "кошница" от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, нарасна през октомври с 3,9% спрямо септември до 133,2 пункта и вече е с впечатляващите 31,3% над нивото от година по-рано (октомври 2020 г.).

Това представлява най-високо ниво на ценовия индекс на храните от юли 2011 г. насам.

Индексът на цените на зърнените култури на FAO нарасна през октомври с 3,2% спрямо предходния месец, като световните цени на пшеницата се повишиха с 5%. Причината е намаляване на глобалните наличности на зърно, поради по-ниските реколти при големите износители, включително Канада, Руската федерация и САЩ. Международните цени на всички други основни зърнени култури също се увеличават на месечна база.

Индексът на цените на растителното масло пък се повиши през октомври с 9,6%, достигайки рекордно в историята ниво. Увеличението се дължи на по-високите котировки на цените на палмово, соево, слънчогледово и рапично масло. Цените на палмовото масло се повишиха за четвърти пореден месец през октомври, до голяма степен заради продължаващите опасения относно намаленото производство в Малайзия.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се повиши с 2,6 пункта спрямо септември, повлиян от като цяло от по-силното глобално търсене на масло, обезмаслено мляко на прах и пълномаслено мляко на прах, на фона на усилията на купувачите да осигурят доставки за складиране на запаси. За разлика от тях, цените на сиренето останаха до голяма степен стабилни, тъй като доставките от основните страни производителки бяха достатъчни, за да задоволят търсенето в световен мащаб.

Добивите от зърно в Русия са на тригодишен минимум

Добивите от зърно в Русия са на тригодишен минимум

Прогнозите за богата реколта от царевица също се топят

Индексът на цените на месото на ФАО се понижи през октомври с 0,7% спрямо септември, отбелязвайки спад за трети пореден месец. Международните котировки на свинско и говеждо месо спаднаха на фона на намалените покупки от Китай (на свинско месо) и рязък спад на котировките за доставки от Бразилия (на говеждо месо). За разлика от тях, цените на птиче и овче месо се повишиха, стимулирани от високото глобално търсене и ниските перспективи за разширяване на производството.

Индексът на цените на захарта пък се понижи през октомври с 1,8%, бележейки първи спад след шест последователни месечни увеличения. Намалението е резултат главно от ограниченото търсене в световен мащаб и перспективите за големи доставки за износ от Индия и Тайланд.