Германия ще изпадне в дълбока рецесия, ако доставките на руски природен га за страната внезапно бъдат спрени. За това предупредиха водещи германски макроикономисти, цитирани от CNN Business.

Страната със сигурност ще загуби €220 милиарда от икономическа продукция през следващите две години в случай на такъв шок, според доклад на пет германски икономически института.

Германският БВП ще нарасне само с 1,9% през 2022 година и ще се свие с 2,2% през 2023-а.

Растежът ще бъде 2,7% тази година, но ако газът продължи да тече.

Инфлацията в Германия достигна исторически връх

Инфлацията в Германия достигна исторически връх

Ръстът на потребителските цени през март се ускори до 7,3% на годишна база

"Намаляването на руския газ би тласнало най-голямата европейска икономика в рязка и дълбока рецесия", кзаяви Стефан Кутс - изпълнителен директор в Института за световна икономика в Кил.

Разкритията на зверства и предположенията за извършените военни престъпления в Буча накараха Европейския съюз да засили икономическите санкции срещу Москва и да започне да преосмисля огромния износ на енергия от Русия за първи път, откакто страната нахлу в Украйна.

Лидерите на ЕС се съгласиха постепенно да прекратят вноса на руски въглища. Според различни източници е много вероятно вносът на въглища да бъде забранен до август.

Но забраната на руския газ в краткосрочен план ще предизвика хаос в Германия, която разчита на Русия за около 46% от своя природен газ, според Международната агенция по енергетика. Той се използва като гориво за отопление на домовете, генериране на електричество и подпомага захранването на много фабрики.

Германия се дърпа от незабавно спиране на внос на вългища в ЕС от Русия

Германия се дърпа от незабавно спиране на внос на вългища в ЕС от Русия

Тя е много зависима от доставки на въглища, петрол и газ от страната