Планът на Европейския съюз за забрана на руските въглища вероятно ще влезе в сила месец по-късно от първоначално планираното. Причината е натиск от страна на Германия,предава Reuters, позовавайки се на свой източник.

Според информацията планът е променен, така че забраната да бъде наложена в средата на август, месец по-късно от планираното, но стават ясни повече подробности за допълнителния натиск от страна на на Германия.

Германия е много зависима от доставки на въглища, петрол и газ. По-рано този месец се готвеше да ограничи доставките си на природен газ на фона на конфликта около валутните плащания Русия.

Предложената забрана за внос на руски въглища идва като част от петия кръг от санкции на ЕС заради инвазията в Украйна. Сред санкциите има и предложено намаляване на количеството петрол, което блокът внася от Русия.

По думите на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен забрана на ЕС за внос на руски въглища ще струва на Русия 4 милиарда евро годишно.

Държавите от ЕС се опитват да намерят начин да намалят зависимостта си от руското гориво, за което плащат на Русия милиарди долари.

Украинският президент Владимир Зеленски разкритикува западните страни, че не действат достатъчно активно за спирането на руския внос на енергия.