Германия е похарчила около 42 милиарда евро от началото на кризата с корона пандемията, за да запази нивата на краткосрочната заетост. Това става ясно от интервю на германския министър на заетостта Хубертус Хайл за неделния вариант на местното издание Tagesspiegel

Министър признава, насърчаването на краткосрочната заетост е било "ужасно скъпо", но алтернативата да се развихри масова безработица би била много по-скъпа - социално, и финансово за Германия. 

Проучване: В Германия ще има недостиг на над 80 хил. учители до 2030-а

Проучване: В Германия ще има недостиг на над 80 хил. учители до 2030-а

До голяма степен дефицитът се дължи на увеличаването на броя на учениците

По думите му, изхарчените пари не са просто потънали, а са завъртяни в икономическо обращение и са помогнали на икономиката да се стабилизира. 

"По наши данни краткосрочната заетост е осигурила до 3 милиона работни места в Германия", коментира още той. До настъпването на пандемията по този начин са заети близо 6 милиона души, а към ден днешен - още към 1 милион. 

"Друг позитивен ефект е, че предприятията запазиха своята работната сила", казва още Хайл и посочва, че и други страни са взели пример от Германия по отношения запазването на работните места.