Ръководителят на Германската агенция за енергийните мрежи Клаус Мюлер каза, че германците трябва да продължат да пестят газ, за ​​да преживеят нормално зимата. Той направи това изявление в интервю за вестник Der Tagesspiegel.

"Времето ще бъде студено през следващите няколко дни. Ето защо трябва да продължим усилията си за икономии и да издържим през зимата", казва Мюлер пред изданието. От думите му става ясно, че икономиите на газ в Германия напоследък са под нивото, необходимо за избягване на недостиг на газ, тъй като целта за намаляване на потреблението на газ с 20% беше пропусната миналата седмица на фона на застудяването.

В същото време ръководителят на регулатора смята, че Германия се е подготвила за настоящата сепиозна енергийна ситуация.

"Понастоящем сме много по-добре подготвени, отколкото през лятото. Сега получаваме природен газ от различни източници, скоро ще имаме три терминала за втечнен газ от Норвегия и Холандия през Белгия, а също и през Франция. Имаме нормално снабдяване (с газ). Потребителите и икономиката консумират по-малко газ, отколкото преди година", посочва Мюлер.

Германия продължава да намалява зависимостта си от руските енергийни ресурси. Германското правителство в тази ситуация залага на изграждането на терминали за приемане на втечнен природен газ (LNG).

Две плаващи инсталации за регазификация на LNG ще заработят до края на годината и още две - до май 2023 година. Общият им годишен капацитет се оценява на 33 милиарда кубически метра газ. Първият стационарен LNG терминал в Германия обаче се планира да бъде завършен чак през 2026 г.

Енергийната криза в Европейския съюз се млоши в началото на юли, когато възникнаха първите прекъсвания на доставките на газ от Русия. След това Европейската комисия призова страните от ЕС да се подготвят за пълно спиране на доставките от Руската федерация и да приведат в действие план за доброволно намаляване на потреблението на газ от държавите от общността с 15% за периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 година.

След електроенергийния, Германия ще обложи свръхпечалбите и на газовия и петролния сектор

След електроенергийния, Германия ще обложи свръхпечалбите и на газовия и петролния сектор

Новият данък би могъл да генерира приходи от над 1 милиард евро