Световните цени на хранителните стоки през април 2017-а продължават да се понижават на фона на очакваното устойчиво и високо ниво на запасите от много ключови продукти. Това се посочва в доклада на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН.

Индексът на цените на хранителните на FAO продукти през април е 168 пункта, което е с 3,1 пункта, или с 1,8%, по-нисък от март. Понижение на показателя се отчита почти при всички основни хранителни стоки, освен месото.

В същото хранителните стоки са поскъпнали с 10% за годишен период - индексът на цените в сравнение със същия месец на 2016-а се е покачил с 15,2 пункта, или със 10%.

Индексът на цената на захарта през април спада с 23,3 пункта, или с 9,1% на месечна база. Намалението е свързано със слабото световно търсене на захар, а така също и с увеличения експорт на продукта от Бразилия.

Цените на млечната продукция спадат втори месец поред - през април с 3,3%. Производството на мляко в Северното полукълбо е достигнало сезонния си максимум, което повишава очаквания обем на произведеното сухо мляко и сирене.

Индексът на зърното се понижава с 1,8 пункта, или на 1,2%. Върху цената на зърнените култури, особено при пшеницата, силен натиск оказва голямата експортна конкуренция, както и очертаващите се високи реколти този и следващия сезон.

В същото време цените на ориза се покачи, благодарение на високото темпо на продажбите, особено от купувачите в Близкия Изток.

Стойността на месната продукция през април расте на месечна основа с 2,8 пункта, или на 1,7%, като от януари насам индексът на тези стоки се е повишил с 5%.

Високото вътрешно търсене в Европейския съюз, в съчетание с увеличените продажби в Китай и Южна Корея стимулираха цените н а свинското месо, се отбелязва в доклада на FAO.

Цените на маслодайните култури спадат с 6,6 пункта, или с 3,9% спрямо март, достигайки 9-месечен минимум. Това е свързано основно с понижението на цените при палмовото и соевото масло.Тяхното производство расте в Югоизточна Азия, Южна Америка и САЩ при запазващо се слабо търсене в света.