Разочароващите данни за представянето на икономиките по света доведоха до зараждане на скептицизъм от страна на пазарите относно изпадането на икономиката в нова криза. Всъщност много анализатори започнаха да предвиждат, че следващата рецесия ще настъпи преди следващите президентски избори в САЩ, особено като се има предвид задълбочаващата се търговска война между Вашингтон и Пекин и увеличаването на шансовете за налагане на наказателни мита между Щатите и Европейския съюз.

Политическите конфликти, от една страна, и действията на централните банки по света, от друга, вече оказа въздействие върху реалната икономика в САЩ, като там търсенето на крайните потребители се забави, а по-рано днес стана ясно, че индексът на индустриалното производство, съставян от Institute for Supply Management, е останал под 50%, което е индикация за контракция. Освен това спредът между доходността по 3-месечните и 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ по-рано спадна до негативна величина за пръв път от 2007 г. насам, което пазарите моментално разчетоха като индикатор за настъпването на следващата криза.

Индексът на доверие на инвеститорите в еврозоната е на 6-годишно дъно

Индексът на доверие на инвеститорите в еврозоната е на 6-годишно дъно

Показателят за най голямата икономика в ЕС - Германия, е на още по-ниско ниво

"Наивно ще е да се смята, че няма да има спад на фондовите пазари", коментира старшият съветник в Research Affiliates и професор по финанси в Duke University Кемпбъл Харви пред MarketWatch. Харви е именно икономистът, който преди около три десетилетия открива връзката между обръщането на спреда между ценните книжа и настъпването на икономическите катастрофи в докторската си дисертация. По думите му обаче е от съществено значение, че пазарите очакват нейното настъпване. "Това увеличава значително вероятността за меко приземяване", посочва той пред изданието.

Сред новите открития на професора, този път в сферата на поведенческите финанси, е връзката между дълбочината на рецесията и това доколко пазарите са подготвени за настъпването на този феномен. Той открива, че внезапните икономически шокове водят до сериозен стрес за инвеститорите и компаниите, което води до срив на инвестициите и на заетостта. Но когато пазарите очакват настъпването на кризата, вероятността корпоративният свят да действа предпазливо изначално е много по-висока. По думите му е много полезно, че множество изследвания и пазарни индикатори вече повишиха вниманието на икономическите агенти за вероятността от настъпване на нова рецесия. Съвсем наскоро например изследване именно на Duke показа, че 53% от финансовите мениджъри в САЩ са подготвени за настъпването на рецесия преди края на 2020 г.

Растежът на САЩ се забавя. И анализаторите очакват това да се задълбочи

Растежът на САЩ се забавя. И анализаторите очакват това да се задълбочи

Въпреки че страната все още се намира в периода на най-дългата експанзия в историята си

Очакванията за обръщането на икономическия растеж обаче засега не спират основните борсови индекси да растат, като в понеделник Dow Jones се покачи с 1,42%, S&P 500 също с толкова, NASDAQ с 1,4%, а NYSE - с 1,15%. Ако тенденцията продължи, до края на годината те ще регистрират двуцифрен растеж в проценти. Но когато фондовите борси все пак се сринат, инвеститорите трябва да останат подготвени като държат ценни акции в портфолиото си, смята Харви.