Брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 10,9% на годишна база през май. Това съобщава Reuters, цитирайки Министерството на икономиката на страната. Докато зависимата от петрола руска икономика продължава възстановяването си от пандемичния шок през 2020-а година, Руската федерация отчита икономическия растеж и през април до 10,8%, вместо докладваните по-рано 10,7%.

Данните за БВП подкрепят общата тенденция на икономическо възстановяване в Русия, след като БВП се сви с 3% през 2020-а. Това, впрочем, беше най-рязкото понижаване от 11 години насам.

Путин: Санкциите се обърнаха в полза на Русия

Путин: Санкциите се обърнаха в полза на Русия

Президентът предлага офиси на големи компании да се преместят в Сибир

Безработицата в страната също намалява - до 4,9%, което е значително под прогнозите на анализаторите и обещанието на президента Владимир Путин.

Високата инфлация и слабата рубла обаче помрачават оптимизма и карат централната банка на страната да затегне паричната политика. Анкета на Reuters показа, че се очаква Руската централната банка да повиши основния си лихвен процент за четвърти път тази година през юли до 6,0% - от сегашните 5,5%.

Анкетите в Русия показват, че поскъпването на хранителните е най-голямото притеснение в страната. През май техните цени се повишиха със 7,4%. На 19 март Централната банка на Русия повиши лихвения процент с 25 базисни пункта до 4,5%. Това изненада 27 от общо 28 икономисти, анкетирани от Reuters, които не очакваха повишение на лихвения процент. На 23 април Банката на Русия го увеличи с още 50 базисни пункта до 5,0%. На 11 юни лихвата беше покачена с още 50 базисни пункта до 5,5%. Следващата среща на ръководното тяло е насрочена за 23 юли.

Инфлацията в Русия се изстрелва и вече е най-голямото притеснение в страната

Инфлацията в Русия се изстрелва и вече е най-голямото притеснение в страната

Централната банка планира поредно увеличаване на основния лихвен процент, който може да достигне 6% в края на юли