Въглищата "умират" заради по-евтината алтернатива на природния газ, а все по-големият интерес към възобновяемата енергия също не помага за избягването на техния крах.

И въпреки че Щатите направиха рязък завой в тази посока след идването на власт на президента Доналд Тръмп, експертите не възлагат големи надежди, че ще има възраждане на ерата на въглищата в страната.

"Те просто се провалят на фона на конкуренцията от страна на природния газ", казва енергийният анализатор и бивш експерт от американската администрация за информация в енергийния сектор Кати Байс.

Независимо от предприетите мерки от страна на администрацията на президента Тръмп предстои нови централи, работещи на твърди горива, да спрат работа. Това се очаква да се случи с дузина такива в края на 2019 година, изчисляват от консултантската фирма BTU Analytics, цитирани от CNN Money.

От друга страна синьото гориво е във възход до голяма степен заради бума на шистовия газ, а мащабният добив прави суровината по-евтина.

"Освен, ако федералното правителство не реши да субсидира въглищните централи, икономиката ще продължи да поддържа досегашната тенденция. Наистина е много трудно въглищата на успеят да наваксат с евтиния природен газ", смята Мат Хоза от BTU Analytics.

Президентът Доналд Тръмп обяви преди време серия от регулации, свързани с околната среда, включително и потвърди излизането на САЩ от глобалното споразумение за климата. Сега предстои да бъдат обявени не толкова строги ограничения за вредните емисии в атмосферата, което трябва да подкрепи бизнеса на въглищните централи.

Всички тези опити обаче не дават резултат и за това говорят цифрите. Произведеното електричество от въглищни централи е спаднало с близо 6% между януари и май тази година в сравнение със същия период на 2017 година, показват официалните данни за Щатите.

В същото време основните конкуренти на въглищата набират скорост. Природният газ записва ръст от 17 на сто, а соларните и вятърните централи - от съответно 31 и 9 на сто.