Сривът на турската лира спрямо долара е във фокуса на глобалния пазар през последните няколко дни, а след поевтиняването й още валути на развиващи се икономики пострадаха. Това е и причина за появилите се опасения, че валутната криза може да прерасне в дългова такава, пишат в свой анализ по темата от Business Insider.

Доказателство за сериозността на ситуацията е индийската рупия, която удари историческо дъно спрямо щатския долар. Южноафриканският ранд също "потъна", а Централната банка на Аржентина беше принудена да повиши основните лихви с 5%, за да "спаси" песото от допълнителен спад.

"Валутите на развиващите се пазари достигнаха най-ниските си стойности за последните три години, което е под нивото, достигнато в началото на 2016 година, когато цените на основните суровини се сринаха, а щатският долар поскъпна", коментират анализаторите Стюарт Кулверхаус и Хаснаин Малик от банката Exotix.

От UBS и Credit Suisse вече предупредиха, че сривът на лирата може да доведе до дългова криза. А ако това се случи, негативният ефект може да се мултиплицира и в другите развиващи се пазари.

Причината е, че много от тези държави увеличиха деноминирания в долари дълг докато основните лихви в САЩ бяха ниски. Комбинацията от поевтинелите местни валути и поскъпващите зелени пари означава, че за тях ще става по-трудно да покриват задълженията си.

Що се отнася до Турция, там дълговете в чуждестранна валута на правителсвото, банките и бизнеса достигат 55% от брутния вътрешен продукт (БВП), изчисляват от The Telegraph.

Според доклад на Института за международни финанси, цитиран от изданието, ситуацията в страната е началото на продължителен и болезнен период за развиващите се пазари. Експертите смятат, че най-голям риск от изпадане в криза има за Южна Африка, Индонезия и Колумбия.

От Exotix добавят към този списък още държави, като Аржентина, Сърбия, Румъния, Пакистан и Либия. Все пак от банката успокояват, че най-застрашените държави според тях са с достатъчно малки икономики, за да не представляват системен риск.

"Затрудненията обаче могат да доведат до локални специфични за всяка от тези страни проблеми особено за тези, които вече са показали слабост", допълват специалистите.