Много се изговори за това, че икономиката на Великобритания ще пострада най-много след референдума за излизането от Европейския съюз (ЕС).

Последствията за някои сектори обаче могат да бъдат по-сериозни, отколкото тези за други, в случай, че работещите в тях мигранти бъдат принудени да напуснат страната.

Според доклад на фондацията Resolution Foundation, цитирана от Independent, хранително-вкусовата индустрия, земеделието и минното дело са едни от сферите, които биха понесли най-голям удар, ако властите на Острова ограничат свободното движение на хора.

Ефектът на Брекзит върху България. Какво да направи правителството?   

Ефектът на Брекзит върху България. Какво да направи правителството?  

Коментар на Кристофор Павлов главен икономист на УниКредит Булбанк

Мигрантите в Обединеното кралство представляват над 30% от работната сила в производството на храни и хранителни продукти и една четвърт от болногледачите и домашните прислужници.

Една пета от чужденците във Великобритания, дошли от други държави от ЕС, са заети в хотелиерството и туристическия бизнес.

Всички тези хора ще могат да останат на работа на Острова през следващите две години, когато ще се проведат преговорите с Брюксел за излизането на страната от съюза. След това обаче бъдещето им там е несигурно.

Меркел: Великобритания ще получи достъп до пазара на ЕС, само ако остави имигрантите

Меркел: Великобритания ще получи достъп до пазара на ЕС, само ако остави имигрантите

Германският канцлер иска спазване на четирите основни свободи на съюза

Независимо как ще бъдат предоговорени споразуменията с ЕС, в случай, че бъде ограничено свободното движение на хора, това ще има дългосрочен негативен ефект върху икономиката на държавата.

Изчисленията на Националния институт по икономика на Великобритания показват, че ограничаването на имиграцията с две трети ще предизвика спад с 9% на британската икономика до 2065 г.

А ето и кои ще бъдат най-засегнатите сектори и делът на мигрантите от общия брой заети в тях:

1. Производство на храни и хранителни продукти: 31%;

2. Домашни прислужници, болногледачи: 23%;

3. Хотелиерство, акомодация: 21%;

4. Лов, животновъдство: 16%;

5. Миньорство: 14%;

6. Транспортни услуги: 15%;

7. Строителен сектор: 14%;

8. Услуги и дейности в хранително-вкусовата индустрия: 13%;

9. Кожарство и други свързани: 12%;

10. Текстилно производство: 11%.