Не е тайна, че САЩ добиват повече петрол на дневна база от която и да е друга държава в света. По-конкретно казано според изчисленията на американската Енергийна информационна администрация (EIA) Щатите правят по 12,6 милиона барела на ден. В глобален мащаб обаче ситуацията изглежда по друг начин.

Авторът на онлайн платформата OilPrice Джулиан Гейгър разглежда в свой анализ по-подробно как изглежда лидерството на Щатите на световния пазар на петрола.

Кой добива петрол в САЩ?

Две от десетте най-големи петролни компании в света са базирани в страната и това са Exxon Mobil и Chevron. Ако топ десет на производителите допринасят с 34,73 милиона барела доставки на ден, то 4,13 милиарда барела или 11% от тях идват от двата американски лидера.

В сравнение с общото световно производство на петрол, което достига 94,7 милиона барела дневно, Exxon Mobil и Chevron са с дял от 4,4% на глобалния пазар. Въпреки че това изглежда сериозен дял, в сравнение със Saudi Aramco той е доста скромен. Саудитският гигант добива повече от суровината, отколкото двете американски компании взети заедно.

Ще сложи ли Русия край на американската доминация на световния енергиен пазар?

Ще сложи ли Русия край на американската доминация на световния енергиен пазар?

Анализът на експерт за OilPrice

Друг важен акцент е, че почти всичкият петрол, произвеждан на територията на САЩ, е добиван от местни дружества. Извън Exxon Mobil и Chevron другите големи участници на пазара включват ConocoPhillips, Occidental, EOG Resources, Anadarko, Marathon, Vaalco и Devon Energy. Всички те имат операции и на чуждестранни пазари, като по този начин допринасят за над 15% от глобалните доставки.

Кой управлява най-големите петролни резерви?

Гейгър посочва, че един от начините да се придобие по-добра представа за това точно с колко резерви разполагат Щатите е да се разгледат запасите на големите американски компании не само в родината им, но и в чужбина.

Тя разглежда не всички дружества в САЩ, а само най-големите. И данните показват, че лидерите в сектора държат грубо 44 милиарда барела петролен еквивалент.

Как изглеждат те до резервите на другите гиганти в индустрията?

Доказаните резерви на Saudi Aramco, според данните на компанията, са 260 милиарда барела петролен еквивалент. Руската "Роснефт" има такива от 44 милиарда барела - точно колкото и американските водещи дружества. Венецуелската PDVSA има най-големи запаси - 300 милиарда барела петролен еквивалент.