Щатите някога бяха единственият играч на световния пазар, който имаше капацитетът да влияе върху целия енергиен сектор. Силната армия и многобройните съюзи на страната ѝ помогнаха да наложи контрол в региони като Близкия Изток. През последните години обаче силата на Вашингтон отслабва, а Русия и Китай заемат все по-добри позиции на енергийния пазар.

Това пише в свой анализ за OilPrice експертът Венанд Меликстайн, който е бил консултант в различни международни компании от сектора.

По неговите думи в комбинация от дипломация и целенасочена политика Москва успява да увеличи присъствието си в някои региони. В допълнение по-агресивната външна политика на Вашингтон създаде вакуум, от който се възползват другите лидери в сектора.

"Вероятно Русия вече се превръща в най-важният брокер на влияние в Близкия изток. Плановете на Москва обаче не са регионални, а глобални. И първата по рода си среща между Русия и Африка беше тест за глобалните амбиции на Кремъл", пише той.

Русия предлага по-евтина и кратка алтернатива на Суецкия канал

Русия предлага по-евтина и кратка алтернатива на Суецкия канал

Държавен оператор ще покрива част от разходите и рисковете на превозвачите

Страната печели и позиции в Латинска Америка, където влиянието на САЩ се усеща десетилетия наред. Като "врата" за Русия там може да послужи Венецуела, която се намира в тежка икономическа и политическа криза след налагането на американските санкции. Ето защо слуховете, че най-голямата енергийна компания в региона - венецуелската PDVSA, може да бъде купена от "Роснефт" предизвика остри реакции във Вашингтон.

Нещо повече - Венецуела е измъчвана от невъзможността си да изплаща огромния си дълг. А голяма част от задълженията, възлизащи на общо 156 милиарда долара, са към Русия и Китай. Заради това от евентуална сделка за PDVSA биха спечелили и двете страни.

Облекчаването от част от дълга ще намали финансовия натиск върху Каракас и ще помогне по пътя към икономическото възстановяване на страната. Освен това властите във Венецуела ще могат да разчитат на руската подкрепа в региона, който все още е доминиран от САЩ.

Русия обмисля да изнася енергийни продукти в евро и рубли

Русия обмисля да изнася енергийни продукти в евро и рубли

Така страната продължава опитите си да развърже търговията си от долара

Русия от своя страна ще може да засили позициите си на световния енергиен пазар и да прибави към активите си най-големите запаси на петрол, с които разполага латиноамериканската държава.

По думите на Меликстайн независимо дали реално ще се стигне до продажба на PDVSA или не, Кремъл ще продължи да инвестира и да засилва присъствието си в страната.

"Политическите рискове създават несигурност и прогонват бизнеса. Поддържаните от държавата руски компании обаче имат не само финансови, но и политически цели. По-рисковите инвестиции потенциално водят до по-високи приходи, ако са успешни. Така че Венецуела може да се окаже добра политическа и финансова инвестиция от гледна точка на Москва", завършва експертът.

Наистина ли Русия и Турция се отказват от долара във взаимната търговия?

Наистина ли Русия и Турция се отказват от долара във взаимната търговия?

За първи път достоверни данни от Централната банка на Русия