Опитите на Русия да намали зависимостта на експорта си от щатския долар продължават, като по-рано тази седмица висши чиновници в страната са посочили, че се правят планове износа на енергийни продукти да се търгуват в рубли или евро. "Имаме много добра валута, която е стабилна", коментирал е министърът на икономиката на страната Максим Орешкин, цитиран от Financial Times. "Защо да не я използваме за глобални транзакции? Бихме искали продажбите на петрол и газ да се извършват в рубли в някакъв момент."

САЩ: "Северен поток 2" ще подчини Европа на Русия

САЩ: "Северен поток 2" ще подчини Европа на Русия

Американците предлагат Европа да внася газ от тях

Към момента, въпреки че само 5% от външната търговия на страната е насочена към САЩ, повече от 50% от износа на Федерацията, който възлиза на 687,5 млрд. долара годишно, е деноминиран в щатски долари, сочат изчисления на Bloomberg.

Но санкциите, които Вашингтон налага над Русия, постоянно влошават способността ѝ да търгува с външните си контрагенти, тъй като те трябва да проверят в САЩ дали транзакциите им са позволени. Но според министъра на икономиката обмен в рубли е напълно възможен. "Русия ще може да продава енергийния си износ в местна валута, предвид популярността на държавните ни ценни книжа сред международните инвеститори, които държат 29% от външния ни дълг в рубли", казва Орешкин пред Reuters. "Въпросът тук е да няма твърде високи цени от подобно действие, но ако цялостната финансова инфраструктура е създадена и първоначалните разходи са много ниски, тогава защо не?"

Защо продуктивността в Русия е толкова ниска?

Защо продуктивността в Русия е толкова ниска?

Икономисти посочват коктейл от "държавен капитализъм", корупция, ниски инвестиции, старо оборудване и неблагоприятна демографска среда, за да обяснят проблема

След две вълни на санкции през 2014 и 2016 г., които бяха свързани с инвазията на Русия в Крим и предполагаемата намеса на страната в изборите в САЩ, наскоро Вашингтон забрани на американските банки да купуват облигации в евро директно от Русия. В отговор на това от руското финансово министерство посочиха, че ще се обърнат за финансиране към пазарите в Азия и Европа.

Русия не иска да харчи и това ще ѝ донесе най-слабият икономически растеж от 2016 година

Русия не иска да харчи и това ще ѝ донесе най-слабият икономически растеж от 2016 година

Към края на август държавните разходи в страната възлизат на 700 милиарда рубли, сочат данните

Въпреки че няма да могат да спрат да търгуват в долари изцяло, особено що се отнася до износа на петрол, желанието на Путин е да загърби долара, а тази тенденция продължава да се осъществява предвид бързото подобряване на финансовата инфраструктура за обмен в други валути.