По време на годишния си разговор с гражданите през юни тази година, президентът Владимир Путин описа ниската продуктивност като "един от най-острите и важни проблеми", пред които Русия е изправена, пише The Moscow Times.

Икономистите са съгласи. Русия е сред най-слабо продуктивните умерено богати държави в света, заставайки на 39 позиция от общо 42 в класацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В цифри, в Русия се произвежда $24,61 в брутен вътрешен продукт за всеки отработен час, при средно $48,15. В България, за сравнение, сумата е около $11.

"Увеличаването на продуктивността е ключово за увеличаване на растежа на брутния вътрешен продукт на Русия", казва Джейкъб Сувалски, водещ анализатор в Scope Ratings. "Но справянето с това предизвикателство е трудно".

Продуктивността е един от най-следените индикатори за дългосрочната прогноза на една икономика. Както Путин подчертава, по-високата продуктивност носи със себе си и по-високи заплати, тъй като колкото повече стойност произвеждат работниците, толкова повече пари може да им бъде платено.

Последният опит на Русия да се справи с ниската продуктивност е амбициозната разходна програма National Projects. В нейните рамки държавата, освен редица нови инфраструктурни проекти, е обещала и 52 милиарда рубли ($800 милиона) евтини заеми, курсове за преквалификация и други.

Но икономистите посочват коктейл от "държавен капитализъм", корупция, ниски инвестиции, старо оборудване и неблагоприятна демографска среда, за да обяснят проблема на Русия.

"Когато преките чуждестранни инвестиции идват, продуктивността обикновено се увеличава", казва Карен Вартапетов, директор държавни рейтинги в Standard & Poor's, "тъй като компаниите носят не само кеш, но и по-развити технологии".

Къде се инвестира златно-валутният резерв на Русия

Къде се инвестира златно-валутният резерв на Русия

Китай измести САЩ по участие активите на валутния резерв на Банката на Русия

Но инвестициите, както и вносът на ново оборудване и технологии в Русия, се сриват след санкциите, наложени през 2014 г. след анексацията на Крим.

Когато има санкции и забрани върху внос на технология, е трудно да подобриш продуктивността без вече да имаш такива технологии и без те да се произвеждат в страната. Затова санкциите намаляват продуктивността на Русия. Сушата в инвестициите е толкова голяма, че Русия е една от много малкото страни, в които общото им количество намалява от 2010 г. насам.

И инвестиционните проблеми не приключват на границата. "Едно от необичайните неща в Русия е, че местните частни инвеститори натрупват чуждестранни активи", казва Уилям Джаксън главен икономист за развиващите се пазари в Capital Economics. При силни печалби и ниски лихви, компаниите не инвестират не защото нямат ресурси.

Наталия Орлова, главен икономист на Alfa Bank, посочва, че причината руските компании да са неефективни е, че не финансират достатъчно проекти и нямат достатъчна икономическа активност.

Ниските инвестиции са "симптоматични за лоша бизнес среда", казва Джаксън, посочвайки като примери корупция, липса на върховенство на закона и недостатъчни правни защити за инвеститорите.

Огромната намеса на държавата в икономиката също е една от причините за ниската продуктивност, казват икономистите.

За първи път от 2014 г.: Нетният публичен дълг на Русия падна под нулата

За първи път от 2014 г.: Нетният публичен дълг на Русия падна под нулата

Но руснаците плащат за затягането на коланите

Доклад на Международния валутен фонд посочва, че руската държава отговаря за почти половината от работните места и една трета от брутния вътрешен продукт. Както и че конкретни правителствени политики, като например отказът за намаляване на ненужните позиции, допринасят за слабия резултат.

Един от големите проблеми е и липсата на иновация, както и на демографската среда. Русия се нарежда на 46 позиция в Global Innovation Index, но ако вземем предвид активите ѝ - добре образовано население, силна дигитална инфраструктура и екосистема за проучване и разработка в добро състояние - тя би трябвало да се класира по-високо.

Над потенциала на Русия обаче натежават слабите институции, политическият риск и нервният инвестиционен климат. Едва 8 процента от руските компании работят по иновации, сравнено с 41 процента в Китай, 51 процента в Турция и 64 процента в Индия.

Що се отнася до демографията, делът на възрастните хора - на възраст 64 г. и повече - се увеличават спрямо броя на населението в работоспособна възраст.

Изправена пред толкова отделни проблеми, множество експерти се чудят как Русия може да увеличи продуктивността на икономиката. Според Орлова, не са нужни още средства, а добро законодателство и ясни правила на играта.

Парадоксът в Русия: по-високи заплати, по-голяма бедност

Парадоксът в Русия: по-високи заплати, по-голяма бедност

Все повече хора живеят под прага на бедността, населението задлъжнява с рекордни темпове