Важен приоритет за руския президент Владимир Путин остава стимулирането на местната икономика. Но през тази година се оказва, че Москва е ограничила толкова разходите си, че растежът е почти в застой, пише Bloomberg.

Към края на август са изхарчени по-малко от 60% от годишния бюджет, което е най-малкият дял от 2012 година насам, показват данни на руското финансово министерство. Също така по-малко от една трета от средствата, отпуснати през 2019 година за многогодишният Национален инфраструктурен план, който е на стойност от 400 милиарда долара, са били използвани към края на юни.

Намалелите разходи в резултат на по-малкото привлечени средства заплашват да оставят растежа на най-ниското му равнище от 3 години насам.

Обикновено Русия изразходва голяма част от бюджета през първата половина на годината, а след това успява да навакса с повече приходи в последните месеци. Дисбалансът през тази обаче се задълбочава. Отчасти това се дължи и на по-голямата предпазливост при отпускането на средства по амбициозната инфраструктурна програма.

"Има многобройни детайли за това как се оценява всеки един проект по нея и какво трябва да бъде постигнато с него", посочва Лаура Соланко, която е експерт в Bank of Finland. "Целта е парите да бъдат използвани по най-добрия начин, но това прави процесът по одобрение много тромав", допълва тя.

А цифрите говорят за резултатът от това. Държавните разходи към края на август възлизат на 700 милиарда рубли или 10,8 милиарда долара. Заедно с това растежът на руската икономика към края на първото шестмесечие възлиза на 1%, сочат изчисленията на централната банка.

От финансовата институция прогнозират, че брутният вътрешен продукт няма да нарасне с повече от 1% за цялата 2019 година, което би било под поставената от правителството цел за ръст от 1,3%. Това би било най-слабото представяне на руската икономика от 2016 година насам.