Износът на Швейцария на военна продукция, включително оръжия и боеприпаси, възлиза на общо 697 милиона франка (повече от 787 милиона долара) през 2023 г., което обаче е с 27% по-малко от показателя за 2022 година.Най-големите купувачи на швейцарска военна продукция са: Германия, Дания, САЩ, Саудитска Арабия и Румъния, съобщи швейцарското правителство - Федералният съвет.

"През 2023 г. швейцарските компании са изнесли военни материали на обща стойност 696,8 милиона франка в 58 страни, въз основа на разрешения, издадени от Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO), което съответства на спад от около 27% в сравнение с предходната година", се казва в съобщението.

Петте най-големи страни вносителки на военна продукция от Швейцария, включват: Германия с доставки на стойност 168,5 милиона франка (около 190,5 милиона долара), Дания (над 83 милиона долара), САЩ (над 61 милиона долара), Саудитска Арабия (над 60 милиона долара) и Румъния (около 45 милиона долара).

Основните операции по износа се отнасят за доставки на: различни видове и елементи боеприпаси за Германия (за около 111 милиона долара); колесна бронирана техника и резервни части за нея за Дания (за повече от 61 милиона долара); боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана за Саудитска Арабия (за над 45 долара); колесна бронирана техника и резервни части за нея за Румъния (около 45 милиона долара); и боеприпаси за Холандия (за около 30 милиона долара).

От швейцарското правителство поясняват, че от 2014 г. Швейцария прилага законодателство за неутралитет по отношение на Русия и Украйна и следователно "не може да удовлетвори искания на Украйна за доставки на произведена в Швейцария военна техника, докато Украйна е въвлечена в международен въоръжен конфликт".

Критериите, предвидени от швейцарското законодателство, "изключват доставката на военна техника за страни, участващи във въоръжен конфликт", обобщават от правителството.

Управителят на Централната банка на Швейцария напуска поста - след 12 години начело

Управителят на Централната банка на Швейцария напуска поста - след 12 години начело

Томас Джордан ръководеше финансовата институция по време на бурен период