Съединените американски щати изпитват недостиг на монети и централната банка се опитва да разреши проблема, казва гуверньорът Джером Пауъл, цитиран от The Wall Street Journal.

По думите му, това се дължи на пандемията и мерките срещу нея. "С частичното затваряне на икономиката, обращението на монети в икономиката ... един видя спря", казва той. И допълва че с премахването на мерките срещу коронавируса, монетите отново започват да влизат в обращение. Фед работи и с монетния двор и банките, за да облекчи недостига.

В понеделник централната банка заяви още, че производството и разпространението на монети е пострадало значително от пандемията. Но с отварянето на икономиката търсенето е нараснало и това води до недостиг.Монетите се произвеждат от Монетния двор, а разпространението се извършва чрез банките. Говорител на Фед казва, че депозитите от монети спадат с 50% на годишна база.

Търсенето на банкноти и монети като цяло расте, показват още данните. На годишна база в обращение има почти два пъти повече пари между февруари и май. Към 10 юни е обращение са малко под $2 трлн.

Според Фед ръстът на търсенето не е изненадващ и е подобен на предходни периоди на стрес, когато домакинствата искат да притежават повече банкноти в случай, че има проблем с банките или банкомати.

Коронавирусът ли ще е последният пирон в ковчега на кеша?

Коронавирусът ли ще е последният пирон в ковчега на кеша?

Вирусът кара много потребители, дори и в Германия, да преосмислят как плащат